Разумно и отговорно поведение трябва да има и ротацията да се случи при ясни и прозрачни условия. Предходните 9 месеца показаха ясно, че за управляващото мнозинство трябва да има механизъм за взимане на решения и да е ясно кой носи отговорност за предложенията и решенията. Toва заяви депутатът от парламентарната група на ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова пред БТВ.

По думите ѝ България трябва да бъде управлявана от редовно правителство.

Йорданова добави, че разговорите за меморандума на ПП-ДБ за ротацията предстоят и очаква да се случат. "Нямам никакви притеснения, че разговори ще има", сигурна е Йорданова в разговорите за меморандума за ротацията. Последните 9 месеца показали, че е необходимо трябва да има определена публична част и ясно изразени позиции.

Надежда Йорданова допълни, че меморандумът е написан от ПП-ДБ. Меморандумът не е ултиматум, но не е и коалиционно споразумение. Това е по-скоро механизъм за взимане на решения. Не са водени разговори за подписване на коалиционно споразумение, посочи Йорданова.

Тя добави, че разговорите за ротацията тепърва започват. Трябва да се определят най-добрите хора и кой носи отговорност както за предлагането, така и за подкрепата. Таблицата за умножение и правилата за събиране и изваждане на помагат на никого, коментира Надежда Йорданова.

Пред БНР обаче Антоанета Цонева настоя оценката и оценките на работата на отделните министри да се сложат на масата. Такива до този момент няма или поне не са известни да са направени. С думите си реално Цонева потвърди тезата на Надежда Йорданова, че реално разговори за ротацията не е имало - нещо, което каза и самият премиер акад. Николай Денков.

"На базата на оценките на премиера Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел, които се формират спрямо управленската и законодателната програма, съгласие ще дадат и политическите сили. Това ще определи начина, по който ще изглежда бъдещият Министерски съвет след ротацията. ... Всеки един министър трябва да получи своята оценка и политическите сили да решат кого ще подкрепят и кого - не", каза депутатката от ПП-ДБ.

Подобни тези изказа и пред БНР Антоанета Цонева, депутат от ПГ на ПП-ДБ. Тя и отхвърли тезите, че във фундамента на този меморандум стои задкулисието - ако това е вярно, нямаше да предизвика такъв взрив. Затова и този меморандум е е най-силното доказателство, че не става въпрос за задкулисни договорки, а високото ниво на осветеност на процедурата за избор на регулаторите е предизвикало този тътен.

По думите на Цонева в меморандума е разписано несъгласието на ПП-ДБ с формиране на плаващи мнозинства, както и това, че няма да бъдат издигани и подкрепяни ярки политически фигури.

Асен Василев очаква ротацията да се случи

Асен Василев очаква ротацията да се случи

България ще изпълни критерия за инфлацията за еврозоната, убеден е той

За казуса около покойния вече Мартин Божанов-Нотариуса, Надежда Йорданова обясни, че й е бил известен случая около заплахите спрямо съдия Владислава Цариградска. Тя се надява да се разплете случая около Нотариуса. Много е важно политиците да не оставят интересът да спадне и да не бъде поредното чудо за 3 дни. Не мога да приема, че разследването за Пепи Еврото ще приключи безславно, както и странното отношение на Софийска районна прокуратура, която е оставила над 20 сигнала без последици, изтъкна Йорданова.

Тя добави, че схемата на Нотариуса надхвърля мрежата на съдебната система и е трудно човек да си представи, че това се е случвало без определен политически гръб.

Румен Радев настоя за ежедневен натиск, за да се разкрие напълно Нотариуса

Румен Радев настоя за ежедневен натиск, за да се разкрие напълно Нотариуса

Трябва да се достигане до политическите покровителства