След като от прокуратурата съобщиха, че е започнато разследване по случая в село Малорад, станал известен като "Чичо Цено, кой номер?", от "Продължаваме промяната - Демократична България" излязоха с интересна позиция.

От пресцентъра на ПП информират, че Националният щаб на коалицията е подал сигнал до Районна прокуратура Враца и Областната дирекция на МВР срещу членовете на секционна комисия 060500005 за злоупотреби в изборния ден от пета секция в Малорад в община Борован.

Оказва се, че жената, която сръчно дописва бюлетини с отбелязване на преференции, е председател на комисията, част от квотата на ПП-ДБ. Става ясно и нейното име - Моника Йорданова.

Освен че от ПП-ДБ са сезирали прокуратурата, коалицията е предприела незабавни мерки по отстраняването й като част от комисията в с. Малорад, община Борован. От ПП-ДБ уточняват още, че там не са издигали кандидати.

Според чутото в кадрите от видеонаблюдението въпросната Моника Йорданова вероятно е отбелязала преференции за:

  • Боби Боянов, кандидат за общински съветник от местната коалиция "Съюз на демократичните сили" (с номер 68 в бюлетината), която включва СДС, ДПС, "Български възход", "Новото време", "Земеделски съюз Александър Стамболийски" и партия "България на регионите". Той е 11 номер в листата за общински съветници и вече е избран за общински съветник с 85 преференции. От секцията в Малорад обаче той получава само една преференция.
  • Цено Цоловски, или по-познат като "Чичо Цено", е номер 8 в листата на "Възраждане" за общински съветници и вече избран съветник със 127 преференции. Само от тази секция Цено Цоловски получава 50 преференции. Цоловски е кмет на село Малорад в периода 2015-2019 година, а преди това е бил отново общински съветник.
  • Мартин Диловски, който е кандидат за общински съветник на "БСП за България" (с номер 1 в бюлетината). И въпреки че от секцията в Малорад той получава 7 преференции, те се оказват недостатъчни да бъде избран.
Чичо Цено, кой номер? Ескиз от Борован 2023, но не от Алеко

Чичо Цено, кой номер? Ескиз от Борован 2023, но не от Алеко

Дописване на бюлетини с отбелязване на преференции