Парламентарната група на ПП-ДБ се похвали, че са събрали 84 подписа за отстраняване временния председател на Комисия за противодействие на корупцията Антон Славчев (КПК, бившата КПКОНПИ). Пред журналисти в Партийния дом депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова съобщи, че искането е подкрепено с подписите от групите на двете фракции на "Величие" и "Възраждане".

Бориславова очаква да има и мнозинство за сваляне на Антон Славчев, тъй като той е кадър на председателя на ДПС Делян Пеевски. "Това е едно мерило за това как народните представители ще се определят в 50-ото Народно събрание. За колегите от ГЕРБ - може да видим дали има ГЕРБ без Делян Пеевски", изтъкна Лена Бориславова.

Според нея времето на народните представители от ПП-ДБ ще стигне, за да отстранят временния председател на КПК преди да излязат в предизборна кампания.

"Възраждане" подкрепя малката стъпка на ПП-ДБ по отстраняване шефа на КПК

"Възраждане" подкрепя малката стъпка на ПП-ДБ по отстраняване шефа на КПК

Цялата политическа система в България била затапена е от хора на Делян Пеевски

Лена Бориславова уточни, че проектът на решение за сваляне на временния председател на КПК Антон Славчев от длъжност може да стане в рамките на следващата седмица или най-късно след депутатската ваканция - в началото на септември месец.

Бориславова добави, че в проекта на решение е уточнено и кой да заеме поста на председател на КПК, след като Славчев бъде отстранен от поста - става въпрос за жена, но Лена Бориславова отказа да назове нейното име.

Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер ДСБ Атанас Атанасов пък призова Антон Славчев сам да си подаде оставката, ако иска да стане прокурор, а не да продължава да стои в КПК. "Каква услуга му правим ние, след като е заявил позиция, че иска да стане прокурор и да отиде да си встъпи в длъжност", призова Атанасов.

Атанасов уверява, че няма амбиция да сменят регулаторите

Атанасов уверява, че няма амбиция да сменят регулаторите

А и няма и време за това, според ПП-ДБ

По-късно от пресцентъра на ПП-ДБ съобщиха номинацията си - Антоанета Георгиева-Цонкова, като предложението се мотивира, че тя е "следващият по азбучен ред член на двете комисии.

Мотивите за отстраняването на Антон Славчев също са записани така: с действия и бездействия той нарушава тежко закона и системно не изпълнява служебните си задължения. Не осигурява прозрачност, не изпълнява съдебни решения. Липсва ефективност в работата на комисиите, съдът редовно отхвърля исковете за конфискация. Има непрозрачно управление и лоша кадрова политика.