Предложение за създаване на временна комисия за имунитетите от името на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" е внесено в деловодството на Народното събрание.

От коалицията съобщават, че предложението е комисията да работи по исканията за три имунитета - на Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ).

Нинова раздвижва имунитета на Бойко Борисов

Нинова раздвижва имунитета на Бойко Борисов

И отива да изчете папката Барселонагейт

Комисията ще се състои от 12 депутати - по двама души на паритетен принцип от всяка парламентарна група. Тя ще работи до изчерпване на предмета си, но трябва да завърши работата си не по-късно от 18 юли 2023 г. За всеки случай трябва да прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и ще се изготвя отделно становище.

Със създаването на тази временна комисия се следва практиката на Народното събрание досега по редица други случаи с поискани от прокуратурата имунитети на народни представители.

Предложението е внесено преди да стане ясно, че Иван Гешев иска отново имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов, но след като бе поискан имунитета на двама депутати от "Възраждане", за да продължи разследването срещу тях за хулиганска проява срещу длъжностно лице - полицаи - по време на протест на партията в столицата. На този етап Иван Гешев не удовлетвори искането на СГП и не е внесъл искането на имунитета на Делян Добрев

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви пред bTV, че ще изчака комисията да бъде създадена, но още преди края на работа й сам ще се откаже от имунитета си.

"За да покажа, че няма от какво да се страхувам и че тази комисия не се използва като някакъв тип чадър. Напротив - искаме да покажем как работи прокуратурата, да осветлим тяхното политическо движение в случая с тези имунитети и отделно да покажем, че няма да се крием зад тази комисия аз ще си дам моя имунитет", изложи идеята си Петков.

Комисията няма да бъде оглавявана нито от ГЕРБ, нито от ПП/ДБ.