15 март. Това е датата, която ПП/ДБ предлагат за крайна такава за отпадане на дерогацията (изключението) за внос на руски петрол за нуждите на "Лукойл Нефтохим".

Това съобщи в кулоарите на парламента народният представител от "Промяната" и заместник-председател на Комисията по енергетика в НС Радослав Рибарски в отговор на критиките от страна на ГЕРБ и ДПС от по-рано през деня, че оставането на дерогацията облагодетелства единствено Руската федерация.

"Вярваме, че и ГЕРБ осъзнават, че за 3 дни няма как да се направи това преминаване на рафинерията (към неруски нефт). И докладите в секретно деловодство показват опасенията от рязко преминаване към неруски суров нефт", заяви Рибарски. И препоръча на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се яви на срещата по сигурността, свикана от премиера Николай Денков по темата.

ПП поемат риска да "бъдат прикрепени" към "Възраждане" и БСП, който също са за оставане на дерогацията, но по-важно било, посочи народният представител, да се осигурят доставките, да не се повишават цените на горивата и да не стигне до ситуация на дефицит.

"В докладите (на службите) ясно са изложени рисковете. Още днес ще предложим датата 15 март, която обсъдихме с колегите и сме склонни още да намалим срока на тази дерогация. (...) На 15 март ще е минал зимният период, който ни притеснява", отговори на въпрос на News.bg Рибарски.

Припомняме, че утре, 16 ноември, премиерът Николай Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще си проличи дали има нова сглобка, ако не бъде подкрепено предложението за отпадане на дерогацията.

Предложението за отпадане на дерогацията за 3 дни бе направено от депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Енергийната комисия не прие отмяна на дерогацията на "Лукойл"

Енергийната комисия не прие отмяна на дерогацията на "Лукойл"

Предложението на Делян Добрев бе подкрепено само от петима депутати