Решението на Народното събрание е малко излишно, защото регламентът за вноса на украинско зърно изтича на 15 септември. Това заяви заместник-председателят на Комисията по земеделие и депутат от ПП/ДБ Росен Костурков пред БиТиВи.

Той е сигурен, че продукцията на зърнопроизводителите ще бъде продадена. Преди жътва, ако бе разрешен вносът на зърно от Украйна нямало как да се прибере българската и румънската реколта.

Костурков уточни, че България винаги е внасяла слънчоглед. България след вчерашното решение на Министерски съвет и днес Народното събрание няма се включи в продължаването на забраната за внос на украинско зърно, подчерта депутатът от ПП/ДБ.

Той изтъкна, че личното мнение на министъра на земеделието забраната за внос на украинското зърно да продължи, но когато се гледа реалната картинка от гледна точка на цените на храните в България и животновъдите, те ще започнат да използват фуражи. Преработвателите в момента са натоварени на по-малко от 50% и е много по-добре да изнасяме стоки, отколкото да продаваме на по-ниски цени, коментира Росен Костурков.

Той посочи, че държавата е загубила 200 млн. лв. само от забраната за внос на зърно. Проблемът с вноса за животновъдите е вносът на сухо мляко и нерафинирано олио. Ако има затруднения в секторите, те ще бъдат подпомогнати на държавно ниво, увери Росен Костурков.

Петков иска отмяна на ембаргото за украинското зърно, за да бори цените на храните

Петков иска отмяна на ембаргото за украинското зърно, за да бори цените на храните

Напълно неверни са твърденията, че позволяването на вноса на украинско зърно ще унищожи българското земеделие