Единство в исканията си към това служебният кабинет да внесе в Народното събрание бюджет за следващата 2023 година, а не да бъде удължена настоящата фискална рамка, както предвижда правителството, изразиха от "Продължаваме промяната" и БСП. Двете партии се срещнаха в зала "Запад" в парламента, като разговорът е иницииран от социалистите.

"Независимо от това как вървят разговорите за съставяне на правителство и мнозинство, ние смятаме, че трябва да търсим като минимум съгласие по параметрите на Бюджет 2023. Като социална партия особено държим на социален пакет за 2023 година. Служебният кабинет не внесе бюджет за 2023, а внесе проект за удължаване на сегашния. Това обаче означава замразяване на доходите при растящи цени, при растяща нужда за подкрепа на икономиката. И ние не подкрепяме това", представи есенцията на исканията на партията си председателят на БСП Корнелия Нинова.

Сред основните политики, за които настоява "столетницата", са повишаването на минималната работна заплата до нива от 50% от средния осигурителен доход или 850 лева, вдигане на парите за майчинство, освобождаване от данъци на младите семейства, както и запазването на размера на ваучерите за храна на 200 лева - повишение, прието от предишния редовен кабинет - на Кирил Петков.

ПП представя и на социалистите 16-те си мерки

ПП представя и на социалистите 16-те си мерки

Социална програма за над 8 млрд. лева и запазване на дефицита под 3%

Между 2 и 3 милиарда лева ще струват въпросните мерки на бюджета, което е дори по-ниско като процент спрямо БВП в сравнение с други европейски страни, изчислили от левицата. "Смятам, че могат да се намерят разумни решения, както и че нашите приоритети влизат в рамките на 16-те мерки, които предлагате", обърна се към ПП още Нинова.

Подценен ръст, водещ до нереалистична бюджетна прогноза - това бе в есенцията си оценката на прогнозната фискална рамка на служебния кабинет на съпредседателя на ПП и бивш финансов министър Асен Василев.

"Вярваме, че в Европа се очаква по-малък растеж, евентуално и рецесия, което в България, както знаем, идва със закъснение между 6 и 12 месеца. Това, което забелязваме, е че голяма част от растежа у нас идва на база на вътрешно потребление. И ако погледнем увеличените разходи за пенсии, заплати и т.н., ние само през вътрешно потребление догодина можем да очакваме поне 2% ръст", посочи той.

Всички в НС откликнаха за бюджета и доходите

Всички в НС откликнаха за бюджета и доходите

Вторият и третият мандат - остават хипотези и медийни спекулации

При сценарий на силен ръст на цените на петрола и газа ще се стигне до силно повишение на цените, но от друга страна ръстът на инфлацията ще допринесе за повече приходи в държавната хазна, което значи, че рамката на бюджета няма да бъде засегната, добави бившият финансист номер едно.

"Приоритет номер едно е изискаме заедно служебното правителство да внесе бюджет. Приоритет номер две е ясно да изразим, че политическите дебати за съставяне на правителства не са свързани със създаването на правилния бюджет за хората, за тази зима, за догодина. А приоритет номер 3 е да можем заедно да се обединим, че независимо какво се случва с политическия цикъл, че ще направим отговорни действия, така че дефицитът да не излезе от рамките на нормалното", заяви на свой ред другият съпредседател на ПП Кирил Петков.