"Демократична България" е отворена за разговори за бюджет в експертни групи. Това каза в парламента съпредседателят Христо Иванов по повод поканата на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Съдебната реформа, прозрачността на прокуратурата - са условията на ДБ.

От думите му стана ясно, че парламентарната им група няма да подкрепи първия мандат, а вторият и третият мандат - са хипотези. "Демократична България" смята за възможна формула за втори мандат "ПП плюс ДБ". "Продължаваме промяната" ще трябва обаче да формулират условията и параметрите, а ние тогава ще преценяваме, каза Иванов. На въпрос дали са били търсени за такъв разговор Иванов каза" че поддържат комуникация".

ГЕРБ и ПП отхвърлят коалиция, но седнаха заедно да смятат парите

ГЕРБ и ПП отхвърлят коалиция, но седнаха заедно да смятат парите

Кирил Петков изрично потвърди, че това не е подкрепа за първи мандат

Ако "Възраждане" получи покана за разговори в експертните групи, които ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се разбраха да създадат по сектори и политики - ще отидат. Това каза в парламента лидерът Костадин Костадинов. Условията на парламентарната група на Костадин Костадинов за подкрепа за мандат остават референдум за членство на България в Еврозоната, да не се купуват изтребители от САЩ, да не даваме военна подкрепа за Украйна и предоговаряне на членството ни в ЕС. Пред Румен Радев на консултациите за съставяне на правителство, които са утре, "Възраждане" ще поставят въпроса за искания от тях референдум.

"Български възход" също ще участва в диалог с парламентарните групи по експертни теми, добави Стефан Янев. Официално не е обсъждано да подкрепим трети мандат, това е медийна спекулация. Чакаме да видим какво ще се случи с първия и втория мандат, не сме участвали в разговори, коментира Янев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че "трябва минимум съгласие за приемане на бюджета с цел пенсии, доходи и т.н."

Утре социалистите са уговорили среща с ПП по тема бюджет, в четвъртък ще е срещата с ГЕРБ, а след това и с останалите групи. "Има Закон за бюджета, внесен от служебния кабинет, приемайки го, ще имаме срок за предложения", поясни тя. БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС, за третия мандат - ще се чака решението на президента.

Според ДПС нивото на комуникация между партиите в парламента е на ниво разговори и трябва да се изкачи стъпалото към диалог. "Предварителни червени линии не поставяме, но няма формула, която да подкрепим на всяка цена", поясни Мустафа Карадайъ. Лидерът на партията е обнадежден, че се върви в правилна посока след срещата на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". "Но в някои от разговорите има само уста, липсват уши", коментира той.

Кабинетът пуска бюджет 2023, призова без партийно наддаване

Кабинетът пуска бюджет 2023, призова без партийно наддаване

Донев изрази надежда, че бюджетната процедура няма да се превърне в дълга парламентарна процедура

Припомняме, че служебното правителство обяви, че възнамерява да внесе удължителен бюджет за следващата година, с което на практика не се съгласи нито една партия, които заявиха, че най-малкото ще внесат корекции. Като цяло партиите в 48-то Народно събрание настояват за приемане на реален бюджет. Срещи на всички партии от парламента за Бюджет 2023 бе предложена и от страна на БСП, която изложи вижданията си, а лидерът Корнелия Нинова се закани бюджетът на МФ да излезе от Народното събрание различен. 

Нинова: Срещата на ПП с ГЕРБ е крачка към съставяне на правителство или ПР акция

Нинова: Срещата на ПП с ГЕРБ е крачка към съставяне на правителство или ПР акция

Нинова се надява да се стигне до съставяне на кабинет