"Продължаваме промяната" подаде сигнал в ГДБОП. От партията алармират, че решение на Общинският съвет в Свиленград възпрепятства дейността на държавния орган Агенция Митници, съобщават от пресцентъра на ПП.

ПП посочват, че на 22.12.2022 г. Общинският съвет на гр. Свиленград, под председателството на Георги Еленков, който е местен активист на ГЕРБ и адвокат на фирмата Евролаб 2011, е взел решение No 1119/22.12.2022, с което въвежда седем ограничения в начина на експлоатация на уличната мрежа на кв. "Капитан Петко Войвода".

Ограничения не позволяват на превозни средства с тегло над 3.5 тона да достигат до терминалите на Агенция Митници, които се намират в югозападния край на квартала. Според ПП така напълно се възпрепятстват държавните органи да осъществяват своите функции по митнически контрол.

"Продължаваме промяната" изтъква, че с взетото решение не само се възпрепятства дейността на Агенция Митници, а се цели принудително преместване на задачите на Агенцията в частен имот на Размиг Керопе Чакърян, свързан с други дейности на ГКПП "Капитан Андреево".

Това се случва въпреки че сградата и терминалите за изпълнение на дейността на Агенция Митници са въведени в експлоатация в съответствие с актове на Общинския съвет. Улицата към тях е ремонтирана с целеви ресурс на Министерство на финансите, а самата сграда е финансирана от Европейския съюз. Материалната база е модерна и е създадена специално за обработка на камиони.

Забраната за преминаване на превозни средства с тегло над 3.5 тона е противозаконна, защото възпрепятства държавата в нейните усилия да изпълнява важни административни функции. В нито един момент председателят на Общинския съвет не е потърсил координация или съгласуване с Министерство на вътрешните работи или Министерство на финансите в лицето на Агенция "Митници".

Гореизложените мотиви будят опасения дали Общинският съвет в Свиленград защитава интересите на обществото и държавата или под ръководството на председателя г-н Еленков работи в полза облагодетелстване на частни лица, казват още от Продължаваме промяната.