Помагаме на Македония да преодолее последствията от сполетялото я природно бедствие. Правителството е решило да предостави на съседката ни хуманитарна помощ под формата на имущество, съобщават от „Дондуков 1”.

Страната ни предоставя палатки, походни легла, гумени ботуши, защитни комплекти, кабелни и електросилови мрежи, лопати, гребла, кирки, кофи и метални колички, дезинфектанти и почистващи препарати, латексови ръкавици, водни помпи, бензинови електроагрегати, минерална вода и детски памперси.

На близо 120 000 лева възлиза общата стойност на имуществото. То е осигурено от МВР, Министерство на отбраната, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, както и БЧК.

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов обясни, че предвид създадената тежка ситуация след наводнението в Скопие и полученото искане за помощ от страна на Република Македония, нашето правителство е взело решение да предостави материалната помощ. Той подчерта, че е осигурено почти всичко, което е поискано от македонска страна.

Николай Николов подчерта също изключителното съдействие на Българския Червен кръст за бързото доставяне на материалите до Скопие. Там вече са пристигнали трите камиона с хуманитарна помощ и се очаква в ранния следобед да бъдат разтоварени.

От „Дондуков 1” подчертават, че предоставянето на помощта е израз на съпричастността на България към трагедията, сполетяла народа на Република Македония. От правителствената информационна служба припомнят и че страната ни беше първата, която изпрати спасителни екипи в деня след бедствието в Скопие. Екипите ни оказаха помощ на местните власти и населението да се възстановят по-бързо.