С новия правилник за организация и дейността на Народното събрание парламентарните резултатите от гласуване ще излизат автоматично. С това се похвали председателят на 46-о Народно събрание Ива Митева от трибуната на Народното събрание по време на обсъждане на правилника за работа на законодателния орган.

Председателят на НС ще си избира главен секретар, 46-ят парламент ще има 21 комисии

Председателят на НС ще си избира главен секретар, 46-ят парламент ще има 21 комисии

Постоянните комисии да провеждат заседания от вторник до петък

В пленарната зала, шефката на парламента на няколко пъти направи забележка на Тома Биков от ГЕРБ, Христо Иванов от "Демократична България", на Иван Иванов от БСП и на заместник-председателя на НС Татяна Дончева за всяване на смут. Ива Митева се скара и на депутата от ИТН Филип Станев, че е със скъсани дънки на работа. "Г-н Филип Станев правя ви забележка за тези дънки", каза Ива Митева.

От своя страна пък Филип Станев увери журналистите в кулоарите на парламента, че скъсаните дънки щял да си ги носи само вкъщи.

Към настоящия момент народните представители приеха текстове, свързани с конституирането на Народното събрание, избирането и промяната на ръководството на институцията, правомощията и задълженията на председателя и зам.-председателите на парламента. Гласувани бяха и разпоредби, уреждащи образуването и разпускането на парламентарните групи.

Дебати в пленарната зала предизвикаха предложенията за броя и предмета на дейност на постоянните парламентарни комисии.

Временната комисия за изработване на правилник предлага от неговия състав да бъдат избрани 21 постоянни комисии. Нова комисия ще бъде тази по дигитализацията, електронното управление и информационни технологии. Депутатите ще решават дали да бъде създадена и временна комисия, която да разглежда прилагането на мерките по закона "Магнитски". Тя е по предложение на "Демократична България".

Независимите депутати запазват мястото си в комисии, отпада т.нар. спадащ кворум

Независимите депутати запазват мястото си в комисии, отпада т.нар. спадащ кворум

От ИТН подлагат на сондаж нов ред за работа - да не се заседава всяка седмица