Съдебни дела срещу правителства и корпорации относно климатичната криза са били заведени в 28 страни, показва нов анализ, цитиран от британското издание "Гардиън".

Проучването разкрива, че повече от 1 300 дела във връзка с климатичните промени са заведени от 1990 г. насам.

Въпреки че САЩ - с 1023 казуса - остават лидери в климатичните дела, в други страни все повече се предприемат действия срещу индивиди, благотворителни организации и държави.

ООН зове за спешни действия, за да се избегне климатична катастрофа

ООН зове за спешни действия, за да се избегне климатична катастрофа

Ще се изправим пред покачване с най-малко 3 градуса до края на века

Джоана Зетцер, съавтор на доклада на Института Грантъм и Лондонското училище по икономика, заяви: "Търсенето на отговорност от правителството и бизнеса за провала в борбата с климатичните промени се превърна в глобално явление. Хора и природозащитни организации вкарват правителства и компании в съда заради неспособността им да действат по отношение на климатичните промени, и не само в САЩ. Броят на страните, в които хората предприемат съдебни действия относно климатичните промени, вероятно ще продължи да нараства."

През последните две години и половина, откакто Доналд Тръмп стана президент на САЩ, съдебните дела се стремяха да попречат на опитите му да отмени екологичните регулации. Анализът на 154 казуса в доклада показва, че никоя отмяна на регулация относно климата, представена пред съдилищата, досега не е оцеляла при атакуване в съда.

Саудитска Арабия дискредитира научния консенсус, алармиращ за климатична катастрофа

Саудитска Арабия дискредитира научния консенсус, алармиращ за климатична катастрофа

"Троен удар" застрашава действията на ООН по климатичните промени

Страните, в които са заведени съдебни дела, включват Австралия, където са заведени 94 дела, Великобритания (53 дела), Бразилия (пет), Испания (13 дела), Нова Зеландия (17 дела) и Германия (пет).

Историческо съдебно дело в Пакистан преди четири години установи правото да се оспорва липсата на действия по отношение на климатичните промени въз основа на правата на човека. Ашгар Лехари, земеделски производител в южната област Пенджаб в Пакистан, изправи правителството на подсъдимата скамейка, изтъквайки, че то нарушава човешките му права, като не успява да се справи с последиците от климатичните промени.

Той твърди, че неговите държавни ръководители не са успели да осигурят вода, храна и енергийна сигурност въпреки предизвикателствата, предизвикани от климатичните промени. Съдът се произнесе в негова полза и един от резултатите е създаването на комисия за климатичните промени.

Светът е изправен пред "климатичен апартейд"

Светът е изправен пред "климатичен апартейд"

Богатите са по-способни да се приспособят към по-гореща планета, докато бедните страдат от най-тежките последици

Делото на Фондация "Ургенда" срещу държавата в Холандия успешно пледира за приемането на по-строги ограничения на емисиите от страна на правителството. Присъдата в момента е на етап обжалване.

Във Великобритания Client Earth спечели няколко дела срещу британското правителство във връзка с провала да предприеме действия за незаконни равнища на замърсяване на въздуха.