Министрите от третия кабинет "Борисов" одобриха 10 милиона лева допълнително за Софийския университет "Кл. Охридски".

С това се похвали лично премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на правителството, което се проведе пробно в зала 3 на НДК. Там ще заседават евролидерите.

10 милиона лева ще получи СУ за поддръжка на сградите си

10 милиона лева ще получи СУ за поддръжка на сградите си

Алма матер в сряда ще има нова сграда

Просветният министър Красимир Вълчев обясни, че от тази сума девет милиона отиват за поддръжка и модернизиране на материалната база на СУ, която е и историческа ценност за столицата.

Затова и на университета му трябвали средства за поддръжката й. Един милион лева отиват за придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи.

Ректорът на СУ професор Атанас Герджиков изрази задоволството си от решението на правителството. Той благодари на Борисов за бързото и справедливо решение. Герджиков припомни, че приоритет за правителството е образованието.

Студенти от СУ създадоха безплатна Академия по гражданско образование

Студенти от СУ създадоха безплатна Академия по гражданско образование

Те преподават на ученици на достъпен език…

Провеждахте спасителна реформа за висшето образование, изтъкна ректорът. Да използваме този момент да поставим основите на магистралата на духа, подчерта той. България може да се превърне в държава на духовността и да се постигне по-голям икономически растеж и просперитет чрез образование, наука и култура, заяви професор Герджиков. Не позволявайте да се отклоните от този път, настоя още той.

На свой ред премиерът Борисов припомни направените инвестиции в образователна инфраструктура.

Столично училище готово за протест, ако му отнемат сградата

Столично училище готово за протест, ако му отнемат сградата

Вчера преподаватели и ръководство разбрали от медиите, че сградата им я дават на СУ

По-късно от Министерския съвет информираха, че е одобрено отнемането на имот от Професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" в София, бул. Черни връх №37, за да бъде предоставен безвъзмездно на Софийският университет "Св. Климент Охридски".
Имотът е с площ 9830 кв. м. и се предоставя с построената в него четириетажна сграда на площ от 1175,74 кв. м.

През 2015 г., поради неизползването на пълния капацитет на сградата - собственост на гимназията, министърът на образованието и науката е определил държавен имот на ул. "Балша" №2 за нов официален адрес на Професионалната гимназия по облекло, който да се ползва съвместно с Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, считано от учебната 2018/2019 година.

Предоставянето на имота на СУ ще даде условия за създаването на учебна база за обучение по предклиничните дисциплини на студентите от Медицинския факултет към университета.

Припомняме, преди ден преподаватели от столичната Професионална гимназия по облекло са останали изключително изненадани от изявлението на министъра на образованието Красимир Вълчев. Ръководството на училището разбрало чрез медиите, че училището не само ще бъде преместено на друг адрес, но и че то вече било преместено. Ден по-рано - на 8 януари 2018 г. министър Вълчев заяви, че още преди две години - 2016 г. - е променен административният адрес на гимназията.

В понеделник след среща в СУ "Свети Климент Охридски" бе оповестено решението сградата на Професионалната гимназия да се предостави на Алма Матер като компенсация за отнетата сграда на бул. "Ал. Стамболийски" в София в полза на съда и прокуратурата.

Академичният съвет на СУ постави ултиматум на правителството и заяви готовност за протести на 22 януари.

Преподавателите от столичната гимназия напомнят и че Професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" е първото девическо професионално училище в България. Основано е през 1893 година по инициатива на благотворително дружество "Майка", председателствано от видните български общественички Йорданка Филаретова и Екатерина Каравелова.