Допълнителен трансфер в размер на 2,750 млн. лв. по бюджета на Българската телеграфна агенция (БТА) за 2021 г. одобри правителството днес. Трансферът е предназначен, за да се обезпечи безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп до информация.

Припомняме, че Народното събрание гласува изменение и допълнение на Закона за БТА (обн. "Държавен вестник", бр. 20 от 09.03.2021 г.), с което защити нормативно идеите за промяна в стратегията на телеграфната агенция на новия директор Кирил Вълчев, който зае поста след кончината на Максим Минчев, управлявал БТА от 2003 г.

Гласуваните днес средства се осигурят за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

Законът предвижда в срок от една година БТА да започне да разпространява свободно и безвъзмездно собствените си информационни продукти с изключение на произведения, обект на защитени права на трети лица, специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане, архивни материали и произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА.

Също в рамките на една година БТА трябва да се превърне в площадка и център на информацията за публичните организации и дейности в услуга на всички медии и граждани на България. С допълнителното финансиране БТА ще продължи да развива свободно достъпна информация от агенцията в текст, образ и звук.

Свободният достъп ще позволи БТА да продължи да се развива като мост към всички българи по света.

С постановлението се дава възможност БТА да може да се възползва от централизираните обществени поръчки, провеждани от Централния орган за покупки към министъра на финансите.