2 милиона лева към бюджета на Министерство на културата прехвърля правителството. Това стана в началото на редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет.

Парите са предназначени за ремонта на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Премиерът Бойко Борисов заяви, че от покрива падат парчета, а библиотеката не е ремонтирана, откакто е построена.

Правителството гласува и 7.5 милиона лева за Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Министър-председателят припомни срещата си с ръководството на университета. По думите му всичко, което е можело да се изговори, е изговорено.

За другата сряда в Министерския съвет е предвидено да бъдат отпуснати и 20 милиона лева на Министерство на образованието и науката (МОН) за ремонт на училищните автобуси.

Припомняме, ремонтът на Националната библиотека беше необходим от близо година. През март 2018 г. падна част от козирката на библиотеката и по чудо нямаше пострадали.

През юни стана ясно, че правителството ще отпусне 500 000 лева за ремонт на покривното пространство.

В края на миналата година от Националната библиотека алармираха, че в сградата са се появили течове. Заради продължителните дъждове обаче тогава бе невъзможно да започнат ремонтните дейности. По тази причина библиотеката посрещна своята 140-та годишнина с протекъл покрив.

Започва ремонтът на покрива на Националната библиотека

Започва ремонтът на покрива на Националната библиотека

Той трябва да приключи в рамките на 90 дни