Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие.

Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие (Рамково споразумение) беше одобрено на заседанието на Министерския съвет, проведено на 13 март миналата година и министърът на здравеопазването беше упълномощен да го подпише при условие за последваща ратификация.

То е подписано в рамките на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част "Здравеопазване"), проведен на 14.06.2019 г. в гр. Люксембург, Велико Херцогство Люксембург. Съгласно публична оценка на Европейската комисия, с присъединяването на България към Рамковото споразумение, то покрива около 455 млн. души в Европейския съюз, или 90% от населението на Европейския съюз.

Борисов обеща на фон дер Лайен маски за ЕС, но първо за българския пазар

Борисов обеща на фон дер Лайен маски за ЕС, но първо за българския пазар

Двамата обсъдиха съвместната обществена поръчка на ЕК за защитно оборудване

Споразумението е рамка, която дава възможност на присъединилите се държави-членки съвместно да провеждат бъдещи тръжни процедури за конкретни мерки за медицинско противодействие (противовирусни препарати, ваксини и др.).

В случай на кризисна ситуация, засягаща здравето на населението, България ще има възможност да участва в нови тръжни процедури по реда на Рамковото споразумение, като същевременно си запазва правото да предприеме действия самостоятелно да осигури медицински мерки за противодействие, извън съвместното възлагане.

Рамковото споразумение не ограничава присъединилите се държави да провеждат обществени поръчки със сходни, а дори и идентични предмети, като в същото време държавите имат право да договарят със същите контрагенти/ производители/ изпълнители, които участват в обществената поръчка на страните по Рамковото споразумение.

Междувременно, предвид извънредната ситуация в цяла Европа, предизвикана от разпространението на COVID-19 и необходимостта от спешни мерки за борба с разпространението му, министерството на здравеопазването предложи на Министерския съвет да одобри рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки и да предложи на Народното събрание да го ратифицира възможно най-бързо.

Борисов призова шефовете в завод за защитни облекла да дават повече пари и вит. С на работниците

Борисов призова шефовете в завод за защитни облекла да дават повече пари и вит. С на работниците

От завода отказали доставката за Германия на защитни гащеризони