Правителството одобри и гласува законопроекта на Закона за хората с увреждания. Законът е приет във вида, в който е бил внесен.

Това обяви социалният министър Бисер Петков след редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3".

Припомняме, вчера законодателството мина на обсъждане през Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Законопроектът ще бъде внесен до края на седмицата в Народното събрание за неговото разглеждане. Социалният министър увери, че лично днес ще уведоми всички майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова за взетото решение от Министерски съвет.

Петков обясни, че в законопроекта се предвиждат мерки за подкрепа на хората с увреждания. Сред тях са финансови мерки, изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодатели за устройване и приспособяване на хората с увреждания.

Правата и мерките предвидени в закона са обезпечени за следващата година с финансов ресурс от 486 милиона лева, който консолидира наличния финансов ресурс за тези политики в бюджета.

Освен това 133 милиона от бюджета на Държавното обществено осигуряване се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, както и допълнителните 150 милиона лева, които премиерът и правителството обещаха за следващата година.

Законопроектът за социалните услуги вече е на обсъждане, а вчера е бил публикуван в платформата на правителството и на сайта на МТСП, поясни Петков, добавяйки, че въпросът и по този ангажимент също бил изпълнен. Очаква се в рамките на едномесечен срок заинтересованите страни да представят мнения и становища. До края на годината законопроектът също трябва да бъде приет и разгледан в Народното събрание.