Служебният кабинет се загрижи за съдбата на родната на къща на писателят Димитър Талев в Прилеп. Кабинетът възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да стартира процедурата за закупуването на имота. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Още през 2023 г. е взето решение държавата да придобие имота. До момента обаче не са предприети конкретни действия. Срутването на част от къщата, която се руши от години, е накарало МС да изкара темата за имота отново на дневен ред.

Към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея е 100 000 евро. Другата 1/3 обаче принадлежи на друго лице, което категорично отказва да продаде дяла си на българската държава и това създава проблем.

Министър-председателят Димитър Главчев е категоричен, че този въпрос не бива да се отлага повече. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път, изтъква той. По думите му къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей.

Събориха част от родната къща на Димитър Талев в Прилеп

Събориха част от родната къща на Димитър Талев в Прилеп

Съмненията са, че това е вандалски акт