Правителството наложи забрана върху използването на касетъчни боеприпаси, които са на въоръжение в българската армия до приемането и влизането в сила на международен договор, който забранява тяхната употреба и производство.

Използването на ненадеждни касетъчни боеприпаси създава неоправдано висок риск за цивилното население след приключването на военни конфликти и силно затруднява работата по възстановяването поради големия брой невзривени елементи.
Според доклад на международната неправителствена организация „Хенди Кат Инетрненънъл" 98% от жертвите на касетъчни боеприпаси са цивилни граждани, които са пострадали след края на военните действия.

Въпросът за използването им както и рисковете, които те представляват са предмет на активна дискусия сред международната общност. Възможни мерки се обсъждат в рамките на Конвенцията за конвенционалните оръжия, по която България е страна и в така наречения Процес от Осло.

С решение си за налагане на национална забрана за използването на този тип оръдия страната ни подчертава необходимостта от предприемането на незабавни мерки за справянето на проблема, се казва в решението на правителството.