Разширяване на кръга лица, които да се ползват от правна помощ, освобождаване от съдебни такси и предоставяне на правна помощ в извънсъдебни производства. Това предвиждат приетите от правителството промени на Закона за правна помощ.

Те са една от мерките в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Целта на законопроекта е да се подобри достъпът до правосъдие чрез осигуряването на по-благоприятни условия за хората от уязвимите групи.

Да се гарантира достъпът до правосъдие чрез правна помощ в извънсъдебни производства и процедури за извънсъдебно решаване на спорове.

Да се разшири кръгът от лица със специфичен профил, имащи достъп до системата за правна помощ;

Да се освободят гражданите от заплащане на съдебни такси и разноски по граждански, административни и наказателни производства, когато им е предоставена правна помощ, защото не разполагат със средства за заплащане на адвокат, желаят да имат такъв и интересите на правосъдието изискват това;

С промените се очаква да бъде осигурена бърза, по-евтина и адекватна защита и подкрепа на гражданите чрез гарантирането на нови правни средства за защита и алтернативни способи за решаване на спорове и намаляване на оспорванията по съдебен ред и съдебните дела.

Министерският съвет прие и че размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента.

Законодателните промени ще гарантират, че много по-голям брой нуждаещи се - деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните семейства, ще могат да получат подкрепа от държавата.

Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи, ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности. Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата, посочват от правителството.

Приемането на законодателните промени ще премахне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход. Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.