Депутатите от правната комисия към парламента „порязаха" Яне Янев по искането му за провеждането на референдум за предсрочно прекратяване на 41-то Народно събрание с цел свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция.

Според комисията недопустимо е въпросът, поставен от консерваторите, да бъде подложен на референдум: „Този въпрос не може да бъде зададен по този начин на референдум, защото Конституцията предвижда ред за свикване на Велико народно събрание", обясни Юлиана Колева от ГЕРБ.

По думите й конституционният ред предвижда обикновеното НС да изготви проект за нова Конституция, след което да се саморазпусне и да бъде свикано Велико народно събрание.

Колева беше категорична, че тъй като липсва проект на нова Конституция, който да бъде обсъден от сегашния парламент, то липсва основанието той да се саморазпусне.

Комисията разгледа протокола от проверката на ГРАО за валидността на подписката. От тази справка става ясно, че са проверени всички 597 167 подписа, събрани от РЗС. Коректните подписи са 389 705, а некоректните - 207 462.

Данните показват още, че в подписката на РЗС са се подписали 16 393 покойници. Повторени са подписите на 28 191 души.

Появата на мъртъвци, които подкрепят идеята на РЗС за нова Конституция накара социалиста Янаки Стоилов да се обърне към класическата литература: „Тук има повече мъртви души, отколкото при Чичиков." (Чичков е герой на Гогол от Мъртви души, който се опитва да забогатее бързо, като купува фиктивни крепостни селяни, мъртви души, за да ги заложи да получи държавен кредит, б.ред.)

Наложи се комисията по правни въпроси да разгледа предложението на лидера на РЗС за свикване на референдум, тъй като коректните подписи са достатъчно за тази цел. Според Закона за референдумите разглеждането на гражданска подписка от парламента се налага, когато са събрани над 200 хиляди действителни подписа. При наличието на толкова подписа, парламентът трябва да прецени целесъобразно ли е или не провеждането на национален референдум. Когато под действителните подписи са над 500 хиляди души, тогава парламентът е длъжен да излезе с решение за свикване на референдум за даден въпрос.