Влизането на България в ЕС преди 5 години беше доказателство, че искаме и можем да живеем по различен начин, коментира външният министър Николай Младенов след заседанието на Министерски съвет по повод 5-годишнината от членството ни в Съюза.

Той изтъкна, че България е сред петте страни с най-добро въвеждане на европейските директиви. Младенов каза още, че от 1 януари 2007 година досега има общо 235 процедури срещу България, от които 181 са официално закрити от Евокомисията и само 2 от откритите са в съдебна фаза.

Министърът изтъкна, че България участва активно в процеса на вземане на решения в ЕС.

Той каза и че правителството възнамерява следващата седмица да информира подробно парламента за хода на разговорите и ангажиментите по т.нар. фискален съюз. Българската позиция той резюмира така:

"Да" на фискалната дисциплина в Европа, „не" на ограниченията на нашата икономическа политика."

Министърът по европейските въпроси Томислав Дончев от своя страна каза, че в края на 2011 година сме усвоили 20% от ресурса на еврофондовете, което отчете като голям успех. Той изтъкна, че половината от инвестициите на държавата се осъществяват със средства от ЕС и посочи пътища, жп линии, пречиствателни станции и други.

За следващата финансова рамка Дончев каза, че страната ни ще отстоява позицията, че кохезионната политика има смисъл.