Правителството предлага президентът да удостои д-р Анастасия Георгиева Димитрова-Мозер с орден "Стара планина", без лента, първа степен, без мечове, съобщиха от Правителствената пресслужба.

Мотивите на втория кабинет "Борисов" са за изключително големите заслуги на земеделския лидер за утвърждаване на демокрацията и евроатлантическите ценности в България.

"Награждаването на д-р Анастасия Мозер е заслужено признание за нейното активно участие в българския политически живот и за приноса й за европейската интеграция на Република България", твърдят от МС.

Тя е главен секретар на БЗНС от 1992 до 1997 и народен представител в 37, 38, 39 и 40 Народно събрание. Дъщеря е на Георги Димитров-Гемето и Мария Димитрова.

Мозер има бакалавърска степен по френски език. Тя е магистър от Института за езици и лингвистика към католическия йезуитски университет „Джорджтаун" във Вашингтон.

Анастасия Димитрова е омъжена за Чарлз Мозер (6 януари 1934-11 декември 2006) г. Двамата сключват брак на 14 септември 1968 г. в протестантската църква "Света Агнеса" във Вашингтон. Две години по-късно има втора венчавка в сръбската черква "Свети Лука".