Партия "Волт" предлага да се въведат енергийни ваучери за ток като част от решенията за проблема с мръсния въздух.

На пресконференция в БТА лидерът на "Волт" Настимир Ананиев обясни, че мръсният въздух не е завладял само София, но и цяла България.

По думите му темата е голяма и затова от партията предлагат десет мерки за разрешаване на проблема с фините прахови частици. Сред тях са забрана за дизеловите автомобили до 2030 г., въвеждане на енергийни ваучери, промени в законодателството за третиране горенето на битови отпадъци, промени в наредбата за общинските жилища, използване на нови технологии в борбата с мръсния въздух и димомери към газанализаторите на КАТ.

От "Волт" предлагат още дървата, пелетите, пелетите от биомаса и други подобни да бъдат въведени като твърди горива в Закона за чистотата на атмосферния въздух, както и да се поставят уреди за измерване на количеството озон във въздуха.

Ананиев представи и данни от Световната здравна организация, според които 4.1 милиона души годишно умират от мръсния въздух.

"Над 15 000 души в България са починали през 2015 г.", отчете той.

Според него в Закона за атмосферния въздух се говори за три или четири наредби, но на практика няма да се направи. 80% от хора, които се отопляват от твърдо гориво използват дървесина, отчете той.

"Тук се работи с дървената мафия", отсече Ананиев.

Активистът срещу мръсния въздух Десислава Малинова припомни, че цялата местна администрация не е отчитала проблема с мръсния въздух през годините.

"Разрешаването на проблема е наложителен и трябва да се намерят конкретни решения за него", призова тя.

Тя смята, че държавата не разполага с нужните знания, за да се справи с проблема, но и няма политическа воля.