България ще предостави хуманитарна помощ за Афганистан, Йемен и Сирия, решиха министрите от служебния кабинет "Герджиков".

Общият размер на помощта е за 300 000 евро, като те се осигуряват от одобрените средства от бюджета на МВнР, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

Парите ще бъдат предоставени чрез съответни доброволни вноски към бюджетите на Международната организация по миграция, Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, Международния комитет на Червения кръст, Детския фонд на ООН, Службата на ООН за координиране на хуманитарните дейности и Световната продоволствена програма.

Осигурената помощ ще допринесе за преодоляване на хуманитарните предизвикателства в Афганистан, Йемен и Сирия, за възстановяване на страните и за подобряване на положението на техните граждани.

Отпуснатата хуманитарна помощ ще затвърди имиджа на България като държава-член на ЕС, която е съпричастна към усилията на международната общност за решаване на проблемите на мира, стабилността и развитието на трите страни, гласи съобщението на пресцентъра на МС.