Днес се очаква депутатите да гласуват кандидатурата на депутата от ГЕРБ Росен Желязков за председател на парламента. Втора седмица продължават разговорите - спорът е най-вече върху предложението на ПП/ДБ председателят да е на ротационен принцип. Вчера след разговори с ГЕРБ - бе постигнат консенсус за подкрепа на Желязков.

"Възраждане" не казват твърдо дали ще подкрепят в зала кандидатурата. ‚Днес внасяме доклад в деловодството на НС за премахване на американските бази. Ако новото мнозинство приеме, ще гласуваме в подкрепа за председател", обясни Костадинов преди заседанието на парламента днес.

Георги Свиленски обясни пред БНТ, че "ГЕРБ и ПП/ДБ са едно и също и това вече е станало напълно ясно".

"Подкрепят изпращане на оръжие за Украйна и купуване на изтребители F-16, а не социална политика. Това са едни и същи интереси", категоричен бе той.

На въпроса дали парламентарната група на БСП ще подкрепи Росен Желязков за председател на парламента - той отговори, че е взето решение на НС на БСП да не се подкрепя кандидатурата му, но в този момент групата влиза на съвет в парламента, за да обсъди отново въпроса.

Халил Летифов от ДПС не беше конкретен: "Нужен е диалог и дневният ред на хората да е дневният ред на НС - а ние не виждаме това", каза той. Хамид Хамид иска дълбока "съдебна реформа", а не работа на парче, каквато сегашният парламент прави.

ГЕРБ и ПП се разбраха, Росен Желязков ще е председател на парламента

ГЕРБ и ПП се разбраха, Росен Желязков ще е председател на парламента

Разговори за правителство не се водят, уверяват и от двете коалиции

Атанас Атанасов от ДБ потвърди, че Никола Минчев ще е кандидатурата на партията за председател на НС.

"Въпросът за правителство е в първата политическа сила. Ако Бойко Борисов не успее за втори път да състави такова, решението ще дойде при нас", каза той.

анкета

Как да се избере председател на НС?

Виж резултати

Да хвърлят чоп 20.9%

Рашидов да хвърли „булчински“ букет 36.3%

С маратон от НС до Бояна и обратно 12.3%

Да си организират бой с яйца 14.0%

Камък-ножица-хартия 16.5%