От ДПС не изключват хипотезата през октомври 2011г. да се проведат избори „3 в 1".

Местните и президентските избори са планирани за тогава, но може да се проведат и предсрочни парламентарни избори, посочи Лютви Местан на брифинг в централата на партията.

Той коментира, че това зависи от волята на правителството да предложи сериозни антикризисни мерки, а не идеи, които се променят през ден-два.

Заместник-председателите на ДПС Христо Бисеров и Лютви Местан коментираха нерегламентираната публикация в „Държавен вестник", окачествявайки я като престъпление. Според тях проверката по този случай трябва да бъде завършена от Главната прокуратура.

Припомняме, става въпрос за лобисткия текст, даващ право за реклама на наркотични средства, който се появи в Държавен вестник, без да е приет в пленарна зала и без държавният глава да е издал указ за него.

Именно Първанов разкри измамата.

Ние никога не сме виждали такова нещо в българския парламент и не можем да повярваме, че такъв акт може да бъде извършен само с усилията на чиновници и народни представители", заяви Христо Бисеров.

По думите му, за да бъде извършено такова нещо е нужно съдействие от най-различни нива на управляващата партия.

Лютви Местан припомни, че парламентарната група на ДПС е била съвносител на предложението за създаване на временна анкетна комисия, която да направи проверка по случая. „Колегите от ГЕРБ разбраха, че няма да им се размине тази анкетна комисия", заяви още Местан.

От ДПС предупредиха категорично, че накрая не трябва да се окажат виновни няколко чиновници от администрацията на Народното събрание, тъй като не би било коректно те да плащат цената на това нарушение.

„Не става дума за грешка при публикуването на текста в „Държавен вестник", убеден е Лютви Местан. Той бе категоричен, че проблемът е много по-сериозен и има акт на преднамерено преиначено докладване в хода на пленарното заседание.

Според Местан депутатите от ГЕРБ, които са уличени в лобизъм - или са невинни, или са виновни. Ако са невинни, не трябва да бъдат наказани, а ако са виновни - наказанието не може да бъде само понижаване в длъжност от ръководител в заместник-председател на комисия, посочи депутатът от ДПС.

„Разбирам, че се задълбочават проблемите на управлението и ние много бихме искали този път да не се реализира тази пряка връзка между задълбочена криза и засилено анти-ДПС говорене", заяви Лютви Местан.

По думите му това няма да реши нито един реален проблем на българската икономика.

Зам.-председателят на ДПС препоръча на премиера Бойко Борисов да насочи усилията си към представянето на много сериозна антикризисна програма, изграждане на цялостна национална визия за излизане от кризата и разговори за българската позиция за „Европа 2020".

От ДПС коментираха интервю на премиера Бойко Борисов за в. „Стандарт", в което премиерът посочва, че ДПС е основният опонент на управляващите. В интервюто Борисов нарича хората на Доган „коварни".

Христо Бисеров изтъкна, че от ДПС се ласкаят от факта, че Борисов ги определя като „най-опитни". „Ако влезем в неговия тон, можем да кажем, че ГЕРБ са най-лековати и доказателство за това са законите, които внасят и че техният председател трябва да се намесва, за да ги стопира", заяви още Бисеров.

Лютви Местан от своя страна коментира определението, което премиерът е дал в същото интервю за него - „съвършеният политик". Според зам.-председателя на ДПС думите на Борисов не трябва да се тълкуват извън контекста, тоест извън тезата, че ДПС са „коварни".

Местан посочи, че разбира „коварни" като „опитни" политици. Той допълни, че когато става въпрос за ясно дефинирани национални интереси, от ДПС не само че не са коварни политически играчи, но са твърде решителни при отстояването на тези интереси.

Местан и Бисеров отказаха да коментират случая от миналата седмица пред храм-паметника „Александър Невски", когато лидерът на „Атака" Волен Сидеров реагира твърде остро и опита да изгони представителите на националната турска телевизия. Те посочиха, че нямат отношение и към анкетата, която провеждат от „Бултюрк". Христо Бисеров окачестви поведението на Сидеров като „дребно хулиганство".