Събитията в края на годината подсказват, че предстоят тревожни възможни развития.
Това прогнозира политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп". 

"Самата идея, че е възможно трайно да свикнем с мисълта, че в България ще има политическа сила, която е видимо предана на друга държава. Самата тази идея е неприятна, леко стряскаща и е нещо, което не сме виждали до този момент в пълнота. Надявам се това да не се случва", подчерта анализаторът.

Фактът, че най-любопитното от 2015-та година се случи в нейния край, означава, че през останалата част от годината нещата са били зациклили, коментира Симеонов.

По думите му, сюжетът за стабилността е изместил сюжета за реформите.

"Действително, българите като че ли възприемаха случващото се през 2015-та година като малко по-спокойно в сравнение със следващите години. Но тази стабилност както е някакъв късмет за България, така може да се окаже и проклятие, защото тази стабилност ни кара да седим без да мърдаме, без да правим реформи, без да намаляваме излишното харчене, без да намаляваме голямото крадене, без да променяме модела „Кой“. А това означава още една изгубена година", изтъкна той.

Позитивният ефект на спокойствието в страната е, че най-лошото ни се разминава, коментира още политологът.

"Разминава ни се, защото може би имаме сериозен късмет и може би защото се опитваме да лавираме между различните геополитически интереси, които се кръстосват тук", заяви Симеонов.

Той е на мнение, че проблемът в ДПС има своите геополитически предпоставки

"Макар конкретните поводи за случилото се да си мисля, че са съвсем материални, свързани с доста по-прагматични и текущи неща, без съмнение новите геополитечски реалности оказват влияние. И порасналата външнополитическа амбиция на Русия, която има своите интереси на българска територия и новата, от няколко години, външнополитическа доктрина на Турция, която се основова на предпоставките от османското минало. Ако тези две неща си дават среща тук за нас е опасно", посочи още социологът.

Според Първан Симеонов повечето българи не желаят предсрочни избори през следващата година. По думите му, такива биха били предизвикани при определени обстоятелства от премиера или в резултат на външен натиск, в това число и граждански.