В проекто-бюджета за идната година са предвидени средства за ремонт на бойните ни хеликоптери, стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев в авиобаза Крумово, цитирани от Министерството на отбраната.

"Аз съм изключително съпричастен и отдаден към проблемите и към амбицията на авиобазата", заяви Ненчев. Той присъства на церемонията по смяната на командира на 24-та авиационна база - Крумово. Досегашният командир - бригаден генерал Петьо Мирчев ще стане зам.-командващ Военновъздушните ни сили. На негово място идва бриг. ген. Димитър Иванов. 

Министърът благодари на бригаден генерал Мирчев за усилията, които е положил като командир на авиобазата. Ненчев е убеден, че бриг.ген. Мирчев ще се справи успешно и на новата си длъжност като заместник-командир на ВВС, защото е добър командир и професионалист. Министърът пожела успех на полковник Димитър Иванов, който встъпи в длъжност като командир на 24-та авиационна база - Крумово.

Военното министерство подписа договор за 10 двигателя за МиГ-29

Военното министерство подписа договор за 10 двигателя за МиГ-29

4-ри двигателя ще бъдат нови

Министър Ненчев коментира пред медиите сключения вече договор за 10 двигателя за самолетите МиГ-29. "Първите от тях ще бъдат на разположение в края на месец април 2017 г. Четири от двигателите са абсолютно нови, с много голям ресурс. Другите шест са ремонтирани, с всички необходими гаранции и лицензи", допълни министърът на отбраната.

Той подчерта, че от Министерството на отбраната са се придържали изцяло към законодателството и всичко, което е направено, е прозрачно.

"Това е национално отговорна позиция и е основен приоритет на Министерството на отбраната", заяви още министър Ненчев.

След приключването на церемонията министър Ненчев посети и авиационната база в Граф Игнатиево, където проведе среща с военнослужещите и отговори на техни въпроси.

"Поех ангажимент преди няколко месеца за гарантиране на летателната годност на самолетите МиГ-29. Днес съм тук, за да уверя личния състав на авиобазата и командирите, че съм изпълнил този ангажимент", каза министър Ненчев.

Той обяви, че предстои обсъждане на бюджета за отбрана за следващата година, в който е предвидено увеличение на парите за отбрана. "Наша основна грижа остават личният състав, военнослужещите и подобряването на условията за неговата работа и мотивация", подчерта министърът на отбраната.

"В авиобазата в Граф Игнатиево посрещаме новината с надежда, че ще бъдат спазени сроковете за доставка на двигателите. Това ще даде възможност по-спокойно и по-надеждно да се води летателната подготовка със състава на авиобазата, да се носят бойните дежурства и да се изпълняват поетите ангажименти пред съюзниците от НАТО", заяви командирът на Военновъздушните ни сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево".