Конструктивна среща отчете на брифинг Деница Сачева. С ИТН подробно обсъдили политики като образование, енергетика, пазар на труда. Оставихме вратата отворена, поясни тя. Тепърва ще се разговаря за конкретни имена и политики.

ГЕРБ остават твърдо на позицията си, че на страната е нужно стабилно управление.

Формулата е правителство на споделената отговорност. Деница Сачева не спомена обаче формулата за експертно правителство - нещо, за което настоя малко преди това Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Сачева се обяви против всеки в политиката да си прави собствените сметки. Постъпваме за пореден път отговорно, изтъкна тя усилията на ГЕРБ. Герберите се обявиха за редовното правителство, за да спре безвремието и ентропията в страната.

Утре партията ще се събере и ще излъчи свой човек за председател на Народното събрание. След утрешния ден партията ще реши последващите си действия. Иначе, новина дали ще има кабинет няма.

От "Величие" категорично са заявили желание за разговор с Бойко Борисов. Такава среща няма да има, отсече Деница Сачева.

ИТН и ГЕРБ не си говорят за кабинет, а за идеи

ИТН и ГЕРБ не си говорят за кабинет, а за идеи

"Има такъв народ" са в очакване на още срещи

Със срещата с "Има такъв народ" на практика разговорите за съставяне на мнозинство и кабинет с първия мандат на ГЕРБ приключиха. Именно "Величие" като най-малката партия, която ще сформира група в 50-то Народно събрание, беше планирана за днес от 15 часа, но Николай Марков още вчера заяви, че срещата иска да е лично с Бойко Борисов.

Така работата на изпратения от Борисов дамски екип от Теменужка Петкова, рая Назарян и Деница Сачева приключи с две срещи - вчерашната с ДПС и днешната с "Има такъв народ". Позицията на първата партия е ясна - председателят й Делян Пеевски няколко пъти вече прави изявления за нуждата от редовно правителство. Вчерашната среща приключи дори и със заявка за 4-годишен мандат на управление.

Реално обаче дали кабинет на ГЕРБ и ДПС ще получи подкрепата на "Има такъв народ", партията на Слави Трифонов тепърва ще решава. Припомняме, че "Има такъв народ" като партия тръгна от организирания от екипа на Слави Трифонов референдум, който преля в протест срещу мнозинството в 44-то Народно събрание, доминирано от ГЕРБ с негласната подкрепа на ДПС, а самата партия "Има такъв народ" се формира по време на антиправителствените протести срещу последното (и единственото, което изкара пълен мандат) правителство на Бойко Борисов. В последвалите редовни и предсрочни избори ИТН бяха на вълната на протестния вот и спечелваха първо и второ място в парламент, след което обаче резултатът има стремително падна. В миналия парламент бяха най-малката парламентарна група, но в настоящия успешно могат да бъдат и златен пръст за подкрепа на правителство.

Вчера от останалите партии - "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане", категорично отказаха разговори с ГЕРБ, днес след колебание това направиха и БСП.

БСП не отиде на срещата с ГЕРБ и им се обясни в писмо

БСП не отиде на срещата с ГЕРБ и им се обясни в писмо

Социалистите са против правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС