Трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство. Това заяви в ефира на БНР депутатът от ПП/ДБ Христо Иванов.

Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има. Няма опция това да не се случи и се надявам да се случи, уточни той.

Иванов посочи, че според Демократична България в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет.

По думите му решението за подкрепа за правителство с втория мандат с ротиращи се премиери е била подкрепена единодушно на Националния съвет на ДБ. Той бе категоричен, че акад. Николай Денков трябва да продължи преговорите с ГЕРБ.

Той призова в най-кратко време Николай Денков и Мария Габриел да седнат на масата за преговори и да излязат от това безкрайно сменяне на формулата и на неяснота по отношение на какво ГЕРБ биха подкрепили.

Христо Иванов не искал да изпере Борисов, а да възпре Гешев

Христо Иванов не искал да изпере Борисов, а да възпре Гешев

Скандали не бива да повлияят на процеса по създаване на правителство

Според Иванов първият сериозен тест пред един бъдещ кабинет ще е конституционната реформа. Ако правителството мине през него, така че тази реформа да се случи, то може да оцелее и да продължи да работи дълго, смята депутатът.

По отношение на записите, разпространени от Радостин Василев, той посочи е нормално политически разговор при закрити врати да протича по подобен начин. Казаните неща в записите, свързани с държавната администрация, са добър повод да се проведе разговор за това как трябва да се модернизира българската администрация, уточни Христо Иванов.

Трябва да се прекратят чистките на наши и ваши. Това означава прилагане на ясни стандарти, по които хора, които са определени позиции заради политически лоялности, да бъдат заменени от хора, които имат обективни причини да бъдат там. Да, това означава, че българската администрацията вероятно ще трябва да бъде съкратена, но това трябва да е политически разговор и ние ще настояваме на това. Това е и добър повод в преговорите за кабинет с втория мандат да се заложат сериозни цели, свързани с модернизацията и стабилизирането на администрацията, добави той.

По отношение на шефовете на службите, Иванов подчерта, че крайните решения за назначенията трябва да се вземат единствено в София. В рамките на законодателните промени по отношение на тези решения, вкарването на парламента във вземането на тези решения, гарантира, че те няма да зависят от никого еднолично и няма да могат да бъдат взети в някаква затворена стая, в консултация с някой друг, допълни той.

В тази коалиция сме, защото сме поели ангажименти към нашите общи избиратели. Нашият главен ангажимент е да има правителство, което ще реализира определени приоритети за страната, каза още Иванов.