Премиерът Бойко Борисов инспектира с хеликоптер изграждането на газопровода "Балкански поток".

Той обяви, че проектът навлиза във финалната си фаза. По негови думи вече всички необходими тръби за обекта са у нас и са разнесени по трасето - над 474 км.

Над 2500 работници от различни страни работят на терен, както и е мобилизирана 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника.

Премиерът Борисов се наслади на "Балкански поток"
Обновена

Премиерът Борисов се наслади на "Балкански поток"

Той се похвали, че всякакъв газ ще може да минава през България с новата газова инфраструктура

С реализацията на "Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки, заяви Борисов.

Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея, каза още премиерът по време на инспекцията, съобщава БГНЕС.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че работата по изграждането на "Балкански поток" е продължила с пълна сила дори по време на пандемията от COVID-19 и темповете са се запазили въпреки сложността на терена. Той отбеляза и че са предприети мерки за съхраняване на археологията, открита по трасето, а на селскостопанските производители е дадена възможност да приберат реколтата си.

Премиерът Борисов посочи, че проектът за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбската граница е приоритетен за българското правителство. Реализацията му ще повиши сигурността на доставки на природен газ от различни източници, ще засили конкуренцията и прозрачността на пазара на природен газ, което е от полза и за потребителите.

По време на облитането заедно с премиера бяха зам.-министърът на енергетиката на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител "Аркад".

Борисов: Радев да посети "Балкански поток" и да види какво прави "провалената" държава

Борисов: Радев да посети "Балкански поток" и да види какво прави "провалената" държава

Премиерът инспектира строежа и с джипа си