Премиерът Бойко Борисов инспектира строителните работи по "Балкански поток" в 44-километровия участък в област Търговище.

С него е директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Той отчете приноса на "Балкански поток" по отношение на културно-историческото наследство, като поясни, че към момента са изразходвани около 22 млн. лв. собствени средства на "Булгратрансгаз" само за археологически проучвания.

Koга са давани толкова пари за археология, запита премиерът.

"По цялото трасе на "Балкански поток" се работи в момента. Това, което поколения десетилетия говореха, че един ден България ще бъде диверсифицирана и ще има възможност да получава и азерски, и американски, катарски, израелски и всякакъв друг газ, е факт", Борисов. 

Премиерът изтъкна, че в страната продължават да се изграждат огромни инфраструктурни обекти.

Малинов информира премиера, че към настоящия момент са заварени 423,31 км тръби от общо 462,07 км.

Шефът на "Булгартрансгаз" заяви, че работят освен за газовата, но за дигиталната свързаност. Договорите, които имат за ползване на капацитета на тръбата са до 2039 г., уточни Малинов. По думите му са осигурени няколко поколения напред. 

Проектът за разширението на газопреносната инфраструктура - "Балкански поток" е приоритет на българското правителство. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ. 

По време на инспекцията изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" също така докладва на премиера Борисов, че аварията на газопровода с Гърция вече е отстранена и е възобновено подаването на природен газ към южната ни съседка.

"И през нощта продължиха ремонтните работи", заяви Владимир Малинов пред премиера Борисов. "В Гърция днес се очаква пик на консумацията на природен газ, защото температурите ще бъдат около 40 градуса."

Борисов съобщи още, че от днес започва поетапно пускане на водата към Димитровград и Хасково.