"Всички партии признават, че техният водещ кандидат не може да събере необходимата подкрепа, за да бъде гласуван в парламента. Цялата схема с водещите кандидати не можа да проработи". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

Припомняме, рано тази сутрин стана ясно, че срещата на върха на ЕС за договаряне на приемлив кандидат за председател на Европейската комисия се провали. На 30 юни ще се проведе извънреден форум, който трябва да посочи наследника на Жан-Клод Юнкер, а на 1 юли се събира новият състав на европейския парламент.

Според премиера към днешна дата шансовете на всички кандидати са еднакво малки.

ЕС не можа да избере наследник на Юнкер

ЕС не можа да избере наследник на Юнкер

Нов опит ще бъде направен на 30 юни

Борисов отказа да отговори на въпрос дали смята, че Ангела Меркел също би се кандидатирала. На тото не трябва да играем, несериозно е, заяви той.

Премиерът обаче бе категоричен, че именно партията, победила на европейските избори, трябва да излъчи председател на Европейската комисия.

Какво излиза - тези, които се бориха на изборите, получиха доверието на европейските десни социалдемократи и либерали, а само те не могат да участват в състезанието, обобщи ситуацията той.

ЕНП няма План Б освен Вебер, обяви Юнкер

ЕНП няма План Б освен Вебер, обяви Юнкер

ЕНП единодушно подкрепя Манфред Вебер