Министър-председателят Бойко Борисов изразява своите дълбоки съболезнования във връзка с разрушителното земетресение, което предизвика жертви и щети в Гърция и Турция. По този повод премиерът Борисов проведе телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Съболезнованията на премера бяха поднесени и на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в телефонен разговор между представителите на кабинетите на двамата лидери. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Няма данни за пострадали българи при земетресението в Измир, Турция и гръцкия остров Самос

Няма данни за пострадали българи при земетресението в Измир, Турция и гръцкия остров Самос

Четирима загинали и 120 ранени на територията на Турция

Премиерът Борисов изрази българската солидарност с народите на Гърция и Турция в този трагичен момент. Министър-председателят изтъкна готовността на страната ни, в случай на необходимост, да окаже помощ и съдействие за преодоляване на последствията от земетресението. "Като съседи в нужда сме длъжни да си помагаме.

Много силно земетресение в Гърция и Турция, има жертви
Обновена

Много силно земетресение в Гърция и Турция, има жертви

Близо до бреговете на Турция в района на Измир

Затова трябва да пазим уважение помежду си и да поддържаме винаги диалог", заяви премиерът Бойко Борисов пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Думите на премиера Борисов бяха предадени и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати съболезнователни адреси до председателите на парламентите на Гърция и Турция по повод опустошителните земетресения.

С дълбока загриженост научих новината за жертвите, пострадалите граждани на Гърция и разрушенията, причинени от земетресението, засегнало остров Самос, пише Цвета Караянчева до председателя на парламента на Република Гърция Константинос Тасулас.

Покрусени сме от новината за човешки жертви, стотици ранени и жестоките разрушения в Турция, отбелязва в съболезнователното си писмо до председателя на Великото Национално събрание на Турция Мустафа Шентоп.

Тя изразява в писмата си най-искрена и човешка съпричастност и солидарност към гръцкия и към турския народ в този труден момент, както и съболезнования и съчувствие към семействата и близките на жертвите и ранените.

Надявам се, че навременните и професионални действия на спасителните екипи и медицинските служби ще помогнат за спасяването на хора и за бързо възстановяване на ранените, пише още председателят на Народното събрание.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователни телеграми до външните министри на Турция и Гърция - Мевлют Чавушоглу и Никос Дендиас, по повод разрушителното земетресение в района на Измир и остров Самос, довело до жертви и ранени.

"Позволете ми да изкажа искрените си съболезнованията за трагедията, сполетяла хиляди турски семейства. В този трагичен час ви уверявам, че можете да разчитате на нашата готовност да окажем помощ на приятелския турски народ", пише Екатерина Захариева до министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Българският външен министър изказа съболезнования и към гръцкия си колега Никос Дендиас във връзка с жертвите и разрушенията, причинени от земетресението на остров Самос.

"Бих искала да изкажа своето съчувствие и подкрепа на семействата и близките на жертвите и да пожелая бързо възстановяване на всички, засегнати от бедствието", пише Екатерина Захариева в съболезнователната телеграма.