Шефът на митниците Ваньо Танов даде пространна пресконференция, часове след като от „Галерия" разпространиха поредните записи от негови разговори с премиера Борисов.
Митничарят Николай Вучев (за когото според записите Борисов ходатайства пред Танов, б.р.) е попаднал в процедура за съкръщаване с решение на комисия на Агенция „Митници".

Танов каза, че не може да определи дали разговорът, излязъл днес в публичното пространство, е автентичен, но посочи, че премиерът Борисов няколко пъти лично се е интересувал за определени митничари.

Танов не успя да се сети дали е коментирал с премиера конкретния случай на Николай Вучев.

Шефът на агенция „Митници" каза, че е направил опит да се свърже с Павел Манченко, но не е успял, тъй като той е в болничен. Той каза още, че не знае защо този митничар играе футбол (с премиера, б.р.) при положение, че има исхемична болест на сърцето.

Според разказа на митничар № 1, той е издал заповед за прекратяване на трудовите му правоотношения. За да бъде отстранен обаче Николай Вучев, трябвало да има разрешение от синдиката на митниците и да се провери дали има заболяване с документ от ТЕЛК, заради което не може да бъде отстранен.

Николай Вучев е предоставил документ от ТЕЛК, от който се вижда, че страда от исхемична болест на сърцето и заради това не може да бъде освободен. От митницата се обърнали към прокуратурата с молба да проверят дали документът от ТЕЛК е автентичен и не е подправен. Прокуратурата установила, че документът е верен и няма данни за престъпление.

Танов каза, че решение на ТЕЛК обаче не може да бъде обжалвано и допълни, че е изпратил писмо на шефа на митница „Аерогара София" Павел Манченко, в което се дават указания той да не работи на смени, а да работи на по-облекчен режим с оглед на здравословното му състояние. Направено му е предложение да бъде трудоустроен, но той не е поискал.

Ваньо Танов посочи, че сега Николай Вучев все още работи в митницата на „Аерогара София", но не можа да уточни дали служителят е на първи или втори терминал (както нарежда Борисов на записа).

Шефът на Агенция „Митници" подчерта, че всеки месец се подготвя график, с който се определят местата, на които ще бъдат разпределени митничарите. Тази ротация е с цел предотвратяване на корупция, обясни още Ваньо Танов.

Той каза, че не си спомня за разговор с премиера Бойко Борисов за преместване на служителя от митницата на летище София Николай Вучев. Танов заяви, че премиерът му се е обаждал за много служители, защото получавал информация, че са уволнени и е питал дали това е било правомерно направено.

„Не помня имена", посочи Танов.
Вие смятате ли, че аз ще звъня на ЕГН?" С този въпрос Ваньо Танов отговори на въпроса за разговорите, оповестени днес от вестник „Галерия".

"Аз имам много разговори с премиера за много лица", посочи Ваньо Танов.
По време на пресконференцията шефът на Агенция „Митници" направи телефонна проверка за работното място на митничаря Николай Вучев.

Стана ясно, че през януари той е работил на Терминал 2, в графика на смяна 4. Танов обясни, че в митницата има 16 служители с решения на ТЕЛК, които не могат да бъдат съкратени, сред тях и Вучев.
По време на пресконференцията в Агенция „Митници" Ваньо Танов предостави всички документи за Вучев.