Премиерът в оставка Бойко Борисов благодари на Европейската комисия (ЕК) и на президента Жан-Клод Юнкер за отпуснатите ни допълнително 48,2 млн. евро извънредно финансиране. В профила си във Фейсбук Борисов обяснява, че средствата са за финансиране за подобряване на управлението на границите и справяне с миграционната криза.

Припомняме, че по-рано от Еврокомисията съобщиха, че е одобрено допълнително финансиране от Европейския Фонд за убежище, миграция и интеграция и Фонда за вътрешна сигурност. Министерството на вътрешните работи ще получи 36.3 милиона евро за подобряване на управлението на границите. 12 милиона евро ще бъдат използвани за допълнително подобрение на управлението на мигрантските потоци.

Още 48.2 млн. евро ни дава ЕК за границите и бежанския поток

Още 48.2 млн. евро ни дава ЕК за границите и бежанския поток

МВР ще получи 36.3 милиона евро

Борисов отбелязва, че решението допълва грантовите споразумения между Европейската комисия и България, които са договорени на срещите на лидерите от ЕС през септември в Братислава.

Той изразява недоволството си, че политическите му опоненти у нас не са се свенили да изрекат поредица лъжи, включително и че тези пари няма да бъдат преведени на България. "Нека днес всеки да прецени на кого може да вярва", заявява накрая Бойко Борисов.

Припомняме, че той визира обвиненията на БСП, че правителството е излъгало относно помощта от Брюксел. Социалистите откриха разлика в размер на 65 млн. евро или над 120 млн. лева между българските и европейските сметки по темата.

ГЕРБ не останаха длъжни и обвиниха червените, че с поредицата си от лъжи са ни направили за смях в Брюксел.

По-късно от "Дондуков 1" съобщиха, че Бойко Борисов е разговарял по телефона с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс. Той му е благодарил за преведените днес за страната ни средства.

Борисов е подчертал отличното сътрудничество на правителството с комисията и е изразил надежда Тимерманс скоро да посети България.

Бойко Борисов е пожелал на Франс Тимерманс светли празници и нова година, която да донесе повече спокойствие и мир на всички хора по света.

От своя страна Франс Тимерманс е заявил на Борисов, че в тези трудни времена Европа има нужда от силен лидер като него. Той е изказал пожеланията си за здраве и успехи през новата година.