За прецизиране на промените в четири закона се разбраха омбудсманът Мая Манолова и представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, съобщиха от администрацията на националния омбудсман.

Валери Симеонов склонен да отпадне клас "прослужено време"

Валери Симеонов склонен да отпадне клас "прослужено време"

Работодателите искат МРЗ да е обвързана със средната заплата за страната

Представителите на работодателите и Омбудсманът се разбраха да прецизират текстовете за промени в Търговския закон, Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, Гражданския процесуален кодекс и Закона за обществените поръчки. Целта е предложенията да не възпрепятстват както правенето на бизнес, така и коректното плащане на трудовите възнаграждения на служителите.

На срещата бяха представители на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Бяха обсъдени в детайли внесените по нейна инициатива законодателни предложения. Страните се обединиха около виждането, че текстовете следва да бъдат внимателно прецизирани, така че да бъдат защитени както интересите на работниците, така и да не се създават възможности за злоупотреби и влошаване на бизнес средата в страната.

По време на разговора участниците сближиха вижданията си по някои въпроси и се съгласиха, че законодателството трябва да се прилага ефективно, и само когато има дефицити - да се променя.

В заключение, участниците в срещата решиха, че диалогът по подобни проблеми на трудовите правоотношения трябва да е постоянен процес и да предшества законодателни инициативи, за да се гарантират по-добре обществените интереси.