Камарата на автомобилните превозвачи в България е разтревожена от мълчанието на българските власти по Пакета Мобилност. Това се посочва в позицията им, изпратена до медиите. 

"Несправедливостта, наречена Пакет Мобилност 1, ще усложни и без това вече нетърпимата обстановка в сектор "Транспорт". През изминалата седмица Европейската комисия публикува допълнителни разяснения относно изискването, заложено в Пакета - тежкотоварните превозни средства да се връщат в страната, където е регистрирана транспортната фирма, на всеки 8 седмици", пишат те.

Според разпоредбите всеки един камион, който е собственост на българска транспортна фирма, задължително трябва да бъде връщан в България на всеки 8 седмици, след като той е излязъл от страната ни.

Европейският съд отхвърли жалбата на България срещу пакета Мобилност

Европейският съд отхвърли жалбата на България срещу пакета Мобилност

От бранша настояват да знаят каква е позицията на българската държава

До този момент българските власти, отговорни за ресора, запазват мълчание, което буди тревога в Камарата на автомобилните превозвачи в България, защото според превозвачите или институциите ни не са наясно с правилата, или, ако са наясно, не са се свързали с браншовите организации. 

От браншовата организация смятат, че връщането на превозни средства, без това да носи никаква реална стойност за когото и да било, е изключително дискриминационно към превозвачите от Източна Европа. Тази несправедливост по никакъв начин не отразява действителността, в която се намира транспортният бизнес на само у нас, но и в Европа, изтъкват превозвачите.

Цените на горивата продължават да бъдат на непоносими нива и прибирането на камионите съответно коства средства на превозвачите. Това изискване пряко контрастира на т.нар. "Зелена сделка", подчертават от Камарата на автомобилните превозвачи в България.