Десетата национална конференция на ДПС ще бъде на 26 април 2020 г. което съвпада с 30-годишната като дата от съдебната регистрация от партията. Новината съобщи лидерът Мустафа Карадайъ на брифинг пред журналисти след заседание на Централния съвет на партията.

Припомняме, малко по-рано днес преди централния съвет на партията, Карадайъ изтъкна, че ще се избере дата, на която да се насрочи X-та Национална конференция за избор на ново ръководство на партията днес. Дневният ред на Централния съвет включваше още анализ на изминалите местни избори.

Той обясни, че на Националната конференция догодина ще се правят промени в устава, ще се приемат програмни документи, както и избор на Централен съвет и централно ръководство.

"Най-нормално е да има конкуреция на националната конференция през април догодина", изтъкна Карадайъ, според когото тепърва предстоят много събрания на партията. По думите му всеки член в ДПС е равноправен да избира, да бъде избиран и да предлага.

До 19 април трябва да бъдат представени предложенията за промени в устава.

Карадайъ призова всички партии да се преборят с арогантността и цинизма в управлението, както и с разделението и противопоставянето, за да се гарантира демократичното развитие на страната, "за да извършим нужните реформи и да реализираме ускорено догонващо развитие на България".

Той призова за диалог за гарантиране на нулева толерантност спрямо насилието над жени и деца в името на закрилата на правата на човека и на всички български граждани.

Относно анализа на изборите, Карадайъ посочи, че той е бил задълбочен, конструктивен и много добър за партията. В местните избори ДПС влезе с общо 47 кметове на общини, избрани са 916 общински съветници и 681 кметове на кметства, е равносметката на ДПС. "Няма друга политическа партия, която и на парламентарни избори, и на местни избори да има еднакъв изборен резултат в партийния вот", подчерта Мустафа Карадайъ.

Той обаче изложи констатацията, че има отстъпление от демокрацията. "Различни бяха коментарите в общините за правене на изборите" призна той.

Относно позицията на партията във връзка с приемането на Истанбулската конвенция, въпреки нейното отхвърляне от Конституционния съд през миналата година, Карадайъ отбеляза, че ако конвенцията е била предложена за гласуване в Народното събрание, те щели да гласуват "за" нейното ратифициране. Припомняме, че вчера от всички български евродепутати само двама гласуваха положително и това бяха депутати от ДПС.

На въпрос как би коментирал срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп, Карадайъ заяви, че тепърва трябва да се видят резултатите.

Засега той е запознат само от информация от медиите. Нека да се запознаем с предмета и резултатите от посещението, да видим какво предстои на държавата, да си направим нашите анализи, да си вземем нашите решения за нашето поведение и медиите ще бъдат своевременно информирани, уточни лидерът на ДПС.