Темата за напускане на управляващата коалиция не е актуална поне през следващите два месеца.
Това заяви заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров, цитиран от Дарик радио.

Според него до два месеца ще стане ясно реализира ли се и как приоритета за пълноправно членство в Европейския съюз, след което може да бъде направена оценка, както на персоналната работа на членовете на правителството, така и на цялостната политика на това управление.

„Нормално е тази тема да бъде на дневен ред след президентските избори", коментира Свинаров.
Той припомни и позицията на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски за участие на партията в управлението до края на мандата.

Очаквам в рамките на тази седмица да има политическо решение издига ли НДСВ собствен кандидат за президент или се отказва от предходното си решение за участие със самостоятелна кандидатура", каза още заместник-председателят на жълтата партия.
Според Николай Свинаров, НДСВ не е прибързала с решението на Политическия съвет за президентския вот, което тогава е било правилно, но политическата ситуация сега преди изборите можела да наложи промяна в позицията на жълтите.

Запитан доколко ГЕРБ е фактор, който влияе върху решението на НДСВ за участие в президентските избори, Николай Свинаров посочи, че Бойко Борисов и сдружението са сред сериозните участници в политическия живот и е нормално всеки, който иска да участва в подобна кампания, да се съобразява с тези факти.

„Не съм имал съмнение, че Бойко Борисов не би подкрепил, както действащия президент, така и посочения от Иван Костов кандидат за президент. Нямам никакво съмнение, че той ще определи своята позиция за издигане на собствена кандидатура", каза Свинаров.

„Шансът да застанем зад кандидат на ГЕРБ, различен от Бойко Борисов, е еднакъв с шанса да застанем зад самия Борисов, но за да застанем зад някого, първо трябва да се иска някаква подкрепа", отговори на въпрос Николай Свинаров, според когото политическата конюнктура сочела, че Бойко Борисов нямал интерес от подкрепа на НДСВ, която участва в тристранното управление на страната, защото сдружението ГЕРБ имали интерес от предсрочни избори в най-кратки срокове.