Президентът Румен Радев обсъди приоритетите на България и ЕС с български евродепутати днес.

На срещата бяха обсъдени темите, които са свързани с предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Разговорът засегна и политическите приоритети на страната ни като държава членка на ЕС, както и актуални въпроси от европейския дневен ред.

Захариева представи приоритетите за европредседателството ни

Захариева представи приоритетите за европредседателството ни

Трябва да се работи за развиване на дигиталните умения при младите

Държавният глава заяви, че българите трябва да се чувстват ангажирани с формулирането на визиите за бъдеща Европа и да участват в дебатите по европейския дневен ред.

"Темите, по които работи Европейският парламент, следва да бъдат достояние на българите", заяви Румен Радев пред българските евродепутати.

Българският парламентарен корпус в Страсбург е постигнал единство и ефективно взаимодействие по отношението на европредседателството ни и на ключовите национални каузи, увериха членовете на ЕП.

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.
Обновена

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Заради незаплащането от страна на НЗОК на определени лекарствени продукти

По време на разговора между президентът Радев и евродепутатите бяха определени като национални приоритети присъединяването на България към Шенгенското пространство, недопускането на дискриминационен подход в рамките на европейските институции спрямо някои държави членки, активното участие в дебата за бъдещето на Еврозоната, предоставянето на европейска перспектива на държавите от региона на Западните Балкани и др.

Всички се съгласиха, че Кохезионната политика трябва да бъде запазена като фактор за гарантиране на равни възможности за реализация и развитие.

Радев обсъди с експерти от Световната банка изграждане на ускорител с технология от ЦЕРН

Радев обсъди с експерти от Световната банка изграждане на ускорител с технология от ЦЕРН

Създаване на международен институт за устойчиво развитие...

На срещата Румен Радев представи на евродепутатите идеята за създаване на научен, образователен и медицински център в София с технология от ЦЕРН, който да бъде част от всеобхватния подход за интеграция на държавите от Балканите. Идеята получи подкрепата на българските представители в Европейския парламент.

От своя страна евродепутатите поставиха акцент върху готовността на българските институции и представителите на страната ни в ЕП да се работи за активизиране на връзките с българските общности в чужбина и разширяването на възможностите за изучаване на български език извън границите на родината.