Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи приоритетите на предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Това се случи по време на неформалната среща на държавните и генералните секретари на страните членки на Съюза в столицата ни.

Екатерина Захариева цитира мотото на държавата ни и на председателството - "Съединението прави силата".

Български депутат прие щафетата за председателството от Естония

Български депутат прие щафетата за председателството от Естония

Разширяването на ЕС със Западните Балкани е гаранция за стабилност на континента

Тя изтъкна, че единството и солидарността са от основно значение за успеха на Европейската идея и Европейския съюз.

"Западните Балкани са от огромно значение за сигурността и просперитета на Европа. Жизнено важно е да съживим Европейската перспектива на страните от региона", обясни Захариева.

Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Тя е готова Българското председателство да е Балканско председателство

Това ще е едно от основните ни послания по време на срещата на върха в София през май 2018 г., увери външният ни министър и добави, че трябва да се работи за създаването на перспектива на младите хора. В Западните Балкани младежката безработица достига 60%, обясни Захариева. Освен това, вицепремиерът ни акцентира върху нуждата от развиване на дигиталните умения у младите хора и гражданите на ЕС.

"Кохезионната политика е много важна за нас, на всяко едно евро, дадено в България, 60 цента се връщат към нетните платци", изтъкна вицепремиерът.

Мария Габриел: Проект за безплатен интернет в Европа стартира февруари

Мария Габриел: Проект за безплатен интернет в Европа стартира февруари

2020 г. ще има недостиг на половин милион IT специалисти

Програмата на срещата е до края на деня участниците да обсъдят актуални политически теми. Основен фокус на дискусиите ще бъде и взаимодействието между Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и държавите-членки.

Председатели на днешното заседание са постоянния секретар на българското външно министерство Елена Шекерлетова и генералния секретар на ЕСВД Хелга Шмид.