Президентът Румен Радев запозна експерти от Световната банка с инициатива за създаването у нас на международен институт за устойчиво развитие с научен център, в който да бъде изграден ускорител на ядрени частици с технология от ЦЕРН, съобщиха от президентството.

Днес Радев се срещна с представители на международната финансова институция.
Той апелира Световната банка да подкрепи със своята експертиза усилията на България да трансформира своята икономика, така че двигатели на растежа да бъдат секторите с висока добавена стойност.

Идеята на проекта е да бъдат обединени на едно място наука, образование и медицина на високо ниво.

"Тази идея се подкрепя както от научните среди на Балканите, така и от държавни институции", добави Румен Радев.
При посещението му в Париж подкрепа за идеята е изразена и от страна на ЮНЕСКО.

Президентът отново подчерта необходимостта от всеобхватен подход към Западните Балкани, в който освен за транспортна и енергийна свързаност, да се работи и за по-тясна интеграция в сферата на науката и образованието.

Представителите на Световната банка изразиха готовността си да предоставят своята експертиза по представените от българския държавен глава проекти. Те откроиха и ролята на България като фактор на стабилност и за задълбочаване на регионалната интеграция в Югоизточна Европа.

На срещата беше потвърдено и желанието на институцията да работи за постепенното преодоляване на пречките пред човешкия и икономически обмен в нашия регион и за постигането на реален напредък в регионалното сътрудничество.

По думите на държавния глава изострящите се демографски проблеми на страната ни и енергоемкостта на българската икономика, налагат търсенето на качествена промяна и развитие именно на икономическите сектори, използващи висока професионална експертиза и високо технологични производства.