Света гора векове наред има своето благотворно влияние в православната общност и се надявам, че връзките й с България ще продължат да се развиват и задълбочават. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща днес с протоепистата йеромонах Стефан и духовното ръководство на Света гора - Свещеният Кинотис, съставен от представители на всеки от 20-те православни манастира.

Посещението на президента в Света гора е по повод празника на българския православен манастир "Св. Великомъченик Георги Зограф" - 16 ноември.

Той подчерта, че Света гора е наситено с история място, в което православните народи имат свои представители, живеещи в мир и хармония, основани на единната история и православната вяра.

Снимка 453055

Източник: Президентство

Президентът посочи, че продължителното съществуване на Света гора като консолидирана православна общност се дължи на съчетаването на управленска автономия на всеки от манастирите с правила за координация и обединяване около общи решения, които са ползотворни за цялото православно християнство в Югоизточна Европа.

Радев беше тържествено посрещнат пред централната църква "Св. Богородица" в Карея от протоепистата йеромонах Стефан и представителите на Свещения Кинотис.

Снимка 453057

Източник: Президентство

Протоепистата йеромонах Стефан подчерта дълбоките исторически и духовни връзки на Света гора с България, както и приноса на многото български духовници и мъченици за православната вяра, живели и творили в Света гора. Те са онова духовно кандило, което българският народ държи запалено пред лицето на Света Богородица, подчерта той.

Йеромонахът изрази увереност, че силната духовна връзка със страната ни ще продължи да се задълбочава и в бъдеще, а православната вяра у нас ще се развива с помощта на Света Богородица.

Посещението на българския президент в Света гора продължава с посещение на православния манастир "Св. Великомъченик Георги Зограф".

Снимка 453054

Източник: Президентство