Държава без памет няма бъдеще, историята го е доказала, страната ни е с хилядолетна история и е оставила в продължение на вековете множество документи, които съставляват национално богатство. Това коментира президентът Румен Радев, който присъства на изложба по повод 70 г. Държавна агенция "Архиви".

В момента България е в криза, но назад във времето страната е била в изключително тежки изпитания и тогава държавниците са намирали начини да решават кризите и да търсят морален компас, който да води в бъдещето и да има държава и днес - това е морално наследство, продължи речта си държавният глава. Без снимки и факти няма как да се ползва това национално богатство, заключи Радев.

Министърът на културата Велислав Минеков приветства служителите на агенцията и ги поздрави за "благородното дело по издирване и съхраняване, обработване и популяризиране на личности и документи с културно-историческа стойност за страната".

Народ, който не познава историята си, повтаря грешките от миналото. Вярвам, че обществото цени високо работата и стойността на Държавна агенция "Архиви". Добър пример е кампанията по представяне на изложбата в социалните мрежи през годините. Той се надява да се доведе до успех дигитализирането на съдържанието, което би улеснило международния обмен с другите държави. Минеков поздрави служителите на агенцията за професионалния им празник 10 октомври и им пожела здраве.

Началото на дейността на агенция Архиви е поставено през 1951 г.