Постигането на високо ниво на национална сигурност е основна задача на държавната политика. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на организирана от президентството кръгла маса, посветена на модернизация на армията. Постигането на ниво на национална сигурност не е единствено ангажимент на Министерство на отбраната, настоя държавният глава, според когото за това се изисква координация и съвместни усилия на българската наука и бизнес.

Да си свирим часовниците къде сме ние и какви са възможностите на българската индустрия, настоя той. Да повишим отбранителните възможности на армията, пожела си Румен Радев като настоява за ускоряване на модернизацията й. За да се постигнат тези цели е нужно да се направи задълбочен анализ, по мнението му.

Президентът настоява още и за промени във военното образование. Той акцентира и върху малките военни проекти. Тези проекти са абсолютно задължителни за реализация, по мнението на Румен Радев.

При тях с по-малко средства може да се постигне голям ефект. Виждаме масовата употреба на системи от всякакъв калибър, коментира още той. Войникът вече е в окопа с дистанционното на фронта, каза Румен Радев. Така той унищожава многомилионен танк.

От изключително значение стават системите за киберотбрана, изтъкна още държавният глава. Според него имаме дефицит на такива нискобюджетни средства и настоя да повишим отбранителните способности на армията ни.

Припомняме, че само преди месец в отговор на призиви за свикване на КСНС за националната сигурност във връзка с избухването на конфликта между Израел и Хамас, държавният глава Румен Радев свика консултативна среща във формат, близък до Консултативния съвет за национална сигурност, но без представители на политическите партии от парламента. На него присъстваха само Николай Денков и Мария Габриел, а самото съвещание приключи с изявление, което настояваше отново за придобиване на нови способности в армията, с внимателен преглед и актуализация на нормативната база.

Румен Радев: Пряк риск за България няма, но спешно ни трябват дронове

Румен Радев: Пряк риск за България няма, но спешно ни трябват дронове

В ускорен порядък да се направи преглед на стратегическите документи