Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена трябва скалпел. Така президентът Румен Радев коментира в ефира на Нова ТВ готвените промени в антикорупционното законодателство.

Той бе категоричен, че въпросният антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от получаването на сигнал - активно придобиване на информация, разследване и присъди. Президентът бе категоричен, че вече е говорил с всички актьори в съдебната власт, посетил е и Румъния и Италия, които по думите му имат много съществени резултати в борбата с корупцията.

Президентът изтъкна, че за мащабите на корупцията в България можем да съдим от спада на преките чуждестранни инвестиции, както и по липсата на осъдени висши държавници. От КСНС очаквам не просто сближаване на позиции на управляващи и опозиция, това е важно, но очаквам ефективни и всеобхватни методи за справяне с този проблем, коментира Радев.

Според Радев, по време на насрочения за 9-ти октомври Консултативен съвет по национална сигурност по темата антикорупция, се открояват дискусионни въпроси, като на първо място е целта на готвените законови промени.

Според него е важно да си отговорим на въпроса защо правим този закон - "дали да отговорим на очакванията на нашите партньори от Европа и да демонстрираме, че правим нещо или да си решим жестокия проблем с корупцията, както трябва?"- коментира Радев.

Друг дискусионен въпрос е ефектът, който очакваме от подобно законодателство - дали след години ще отнемем имущество от някакъв корупционен акт, който вече е изконсумиран или на място в реално време ще пресечем корупционните схеми и ще издадем ефективни присъди.

"Ние трябва да знаем с какъв инструментариум ще постигаме всичко това, дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал или някой да подаде компрометираща имуществена декларация или ще имаме проактивно, всеобхватно събиране на информация в ход при планирането и изпълнението на големи обществени поръчки", категоричен бе Радев.

Той попита защо няма осъдени по висшите етажи на властта. По думите му тук има два подхода - единият е на ГЕРБ, който залага на превенцията, другият подход на БСП, който акцентира на разследването. "Според мен превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена трябва скалпел", категоричен бе Радев.

Относно корупцията по високите етажи на властта, Радев бе категоричен, че глупави държавни служители - не познава. Според него един корумпиран държавен служител може никога да не попадне в обхвата на закона, макар и да е изконсумирал един корупционен акт и то в големи размери.

Според Радев е много важно да се привлече под отговорност реалният собственик на дадена фирма. "Това, което трябва да стане според мен, е този орган не да чака нещо да стане с имуществена декларация или сигнал, но освен сигналите той трябва да има проактивна функция", коментира Радев. По думите органът трябва да събира информация и да има активна роля.

Румен Радев бе категоричен, че случаят с КТБ трябва да се реши тук в България, а не в чужбина.

"Само по този начин ние ще придобием вътрешна увереност, самочувствие и вяра, че можем като държава и като общество сами да градим своето бъдеще. Затова призовах г-н Василев да се върне в България, да се изправи пред българския съд и тук да даде своите показания", посочи Радев.

По думите му само така въпросните показания могат да имат някаква стойност. На въпрос, вие на страната на господата на Цацаров и Пеевски ли сте, така както самият г-н Василев ви определи преди време, президентът Румен Радев заяви: "Аз съм само на една страна - на страната на закона. Както знаете в дух, в желание за прозрачност разсекретих и публикувах стенограмите от КТБ, нещо което моят предшественик държеше да остане в тайна от българските граждани".

Според Радев с този акт на разсекретяване се отговорило на съществуващите съмнения. "Обществените очаквания бяха концентрирани и разколебани - между прокуратурата и съда и президентската институция, къде е заровена истината. Нарочно, трябваше да бъдат пуснати и обявени тези стенограми, за да се види, че истината трябва да се търси в съда".

Относно правомощията на президента, Радев коментира: "Не аз повдигам темата за президентска република. Има политици, които трудно успяват да скрият страха си от президентската република. Това е, защото в една президентска република протократите губят своята власт".

Президентът допълва: "Да г-н Цветанов дори твърди, че президентът има само представителни функции. Ако наистина вярва в това - ще му напомня, че президентът представлява седем милиона българи. Нещо повече той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над Конституцията, но проблемът е наистина сериозен".

"Референдумът за мажоритарната система ясно показва, че обществените очаквания са за промяна на системата и ако парламентаристи и управляващи не отговорят на обществените очаквания за корупция, бедност, сигурност, престъпност, хората ще потърсят друг изход", коментира Румен Радев.

Относно документът, правещ преглед на националната сигурност на България през годините, в който се казва, че заплаха за националната ни сигурност, е Русия, президентът Румен Радев заяви: "Първо, мисля че в този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за националната ни сигурност, но основната теза, изложена там това е, че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа. И не е лошо да проследим в тези месеци последните, в които този доклад е изготвен, какво са правили лидерите на свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин, канцлерът Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата Меркел каза съвсем неотдавна, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме конструктивен диалог и конструктивни отношения с Русия".

Радев припомни, че премиерите на България и Гърция - Борисов и Ципрас съвсем скоро са заявили, че България и Гърция ще бъдат мост към Европейска Русия. Президентът цитира на два пъти и изказването на премиера на Люксембург Ксавие Бетел: "Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия".

"Нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси", категоричен бе Радев. Според него в България явно има политици, за които отношенията с Русия никога не са достатъчно лоши. "Ние трябва да отстояваме нашият интерес. Ние имаме интереси да имаме пряка доставка на руски газ в България през Черно море", посочи Радев.

По думите му тази тема кореспондира напълно с желанието на правителството за газовия разпределителен център. На въпрос дали договореностите на президента Първанов, станали известни като Голям шлем отново излизат на масата, Радев посочи: "Никакви теми не излизат на масата. На масата трябва да сложим българският интерес, прагматичен, подчинен на икономическа логика".