Президентът Росен Плевнелиев очаква РБ да направи своето предложение за премиер във вторник, предаде Дарик радио. Ако това не стане, от блока ще трябва да върнат мандата.

Плевнелиев напомни, че като държавен глава е дал обещание, че "коалиции в президентската институция няма да се правят, нито пък някакви креативни формули". Държа на своите обещания, подчерта президентът. "Връчих мандата на РБ съзнателно и с ясна цел", каза той. Плевнелиев очаква те да предложат премиер във вторник, тъй като изтича срокът.

"Но дали ще предложат премиер, или ще връчат мандата, аз не мога да предполагам и не знам." - допълни държавният глава.

Той посочи, че в духа на конституцията при връчването на третия мандат процедурата се ускорява и че очаква всичко да стане ясно в дните преди Коледа.

По отношение на това какво следва, ако няма кабинет с мандата на РБ и готов ли е президентът да назначи служебно правителство Плевнелиев посочи три възможни варианта:
"Кои са тези три варианта? Държавният глава първо, дето се казва, да каже "Коледа, Нова година, Йордановден и нека правителството в оставка да продължи до 22 януари", защото е повече от ясно и това беше волята и на президента Радев, че аз ще си нося отговорността до 22 януари, но той ще я носи от 22-и нататък, тоест той вече готви служебно правителство и той знае много добре, това беше негов избор.
Вариант първи: оставаме правителството в оставка да продължи до 22-и и новоизбраният президент Радев, като встъпи в длъжност, назначава служебно правителство.
Вариант втори: назначавам аз служебно правителство, което продължава до 22 януари.
И вариант трети: правителството в оставка може да бъде преназначено като служебно правителство. Всеки един от тези три варианта ще бъде внимателно обмислен от мен буквално в седмицата, която предстои. И отново казвам в тази седмица ще се вземат всички важни решения".

"Намираме се в конституционна процедура, на която не отива по никакъв начин на държавния глава да спряга някакви правителства и личности за министри или министър-председатели, при положение че аз бях единственият, който много ясно заяви от самото начало категоричната си позиция в подкрепа това Народно събрание да продължи да работи." - каза още Плевнелиев.

Държавният глава сподели, че като гражданин е гласувал на референдума. Той е против изцяло мажоритарната избирателна система и е гласувал против, но е за смесената система, която наричат германска. "Това е най-добрата система в света, която взема най-доброто и от пропорционалната, и от мажоритарната избирателна система." - обобщи президентът.

Държавният глава определи "надежда" като думата на изминаващата година.