Конкретният повод за оставката ми е празненство в Боровец по случай преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Това обясни пред bTV Калоян Методиев - бившият началник на кабинета на президента Румен Радев.

Припомняме, миналата седмица той написа във Фейсбук, че напуска президентството заради "разминаване в оценките, методите и целите на политиката". Малко по-късно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Радев го е освободил от поста.

Методиев обясни, че по-рано същия ден Радев го е извикал в кабинета си и му е заявил, че "не може да продължаваме повече така" по повод празненството на Нинова, на което Методиев е присъствал.

Той отказа да отговори на въпроса дали има конфликт между лидера на БСП и президента.

Началникът на кабинета на президента Калоян Методиев напусна поста си

Началникът на кабинета на президента Калоян Методиев напусна поста си

От президентството потвърдиха

Методиев коментира снимка, на която Радев е на една маса в хотел в Правец с Георги Гергов от БСП - един от враговете на Нинова в партията, с думите: "Всеки сам решава с кого и къде да ходи и какви позиции да заем. Ако трябва да го изразя с метафора - между Правец и Боровец аз категорично съм избрал Боровец".

По думи на бившия началник на кабинета на Радев той самият е имал доста различия с президента по отношение на промените в Конституцията, които държавният глава искал да прави без партиите, кадровата политика и липсата на достатъчно пиар.

Методиев даде за пример и днешното обръщение на президента, с което той обяви, че налага частично вето на промените в Изборния кодекс. Според него не може държавният глава да прави обръщения постоянно и за всичко.

Обръщението на президента трябва да е рядкост, да отеква и да има резултат, категоричен бе той.

Методиев заяви, че подкрепя протеста с искане оставката на правителството и на главния прокурор. Според него обаче той вече не е съвсем автентичен.